Monday, December 17, 2007

Emotie en spanning in Bali

Leuk artikel van de Volkskrant over de onderhandelingen op Bali. De spanning en emotie spatten ervan af. Over Minister Cramer die op het puntje van haar stoel zit en over Yvo de Boer die in tranen uitbreekt.

Bali Roadmap

Wat is er nu eigenlijk afgesproken in Bali? Dit houdt de Bali Roadmap, ofwel Bali Action Plan, in:

- Terugdringen emissies
Iedereen is het erover eens dat bewijzen voor de opwarming van de aarde onweerlegbaar zijn. Elk oponthoud betekent een toename van risico's op ernstige gevolgen.
Het bevorderen van schone technologie. Er is besloten om een lange termijn doelstelling te bepalen voor reductie van uitstoot.
En ontwikkelingslanden krijgen steun van de westerse landen om 'meetbare, rapporteerbare en bewijsbare acties' aan te gaan.

- Bossen
Er moeten regelingen worden getroffen om ontbossing tegen te gaan en het bosoppervlak te behouden.
De wereldbank wordt gevraagd projecten op te starten onder het vlag van REDDD (Reducing Emissions from Deforestation in Developing Countries).

- Adaptatie
Verbeterde samenwerking om arme landen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De wetenschap dat economische diversificatie kan leiden tot 'weerstand'.
Proberen oplossingen te vinden zodat er minder schade wordt ondervonden door klimaatverandering.

Technologie
Schone energie technologie moet ook beschikbaar komen voor ontwikkelingslanden.
Er wordt een adviesgroep her-opgericht die over deze technologieën gaat adviseren aan ontwikkelingslanden.

Planning
Het werk aan de Bali Roadmap begint direct. Eind februari worden de eerste visies gepresenteerd, waarna in maart of arpil de eerste bijeenkomst plaatsvindt.
Review meetings worden ingepland.
De Bali Roadmap moet compleet zijn rond de UN Summit in 2009 in Copenhagen.

Kortom: nog heel veel werk te doen, maar er is een begin gemaakt. Een licht optimistisch begin van de week!

Monday, December 10, 2007

Ontbossing

Dat is waar ze op Bali nog over moeten gaan praten. Het ontwerpbesluit ligt er en een voorzichtig optimisme is de toon die uit de berichten spreekt. Toch moeten er nog harde eisen worden geformuleerd en is het voorkomen van ontbossing een belangrijk punt.

En, o ja, een werkplan voor de komende 2 jaar ontbreekt ook nog. Maar de wil lijkt er te zijn en dat is al heel wat.

Friday, December 7, 2007

Bali: aico uit!

Een leuk bericht uit Bali. De organisatie heeft gevraagd of de gedelegeerden geen pakken, stropdassen en andere warme kledingstukken willen dragen. Niet alleen omdat een informele sfeer misschien wel eens goed is, maar vooral omdat de airo dan minder hard hoeft te werken.

Het idee komt oorspronkelijk uit Japan, en is ook in Italië geopperd.

UNFCCC Executive Secretary, Yvo de Boer, is voorlopig optimistisch gestemd. Hij spreekt van een goede sfeer en goede vergaderingen. Verder vindt hij het bemoedigend dat de meeste landen zich goed hebben voorbereid.

Ik hoop dat er een goed resultaat uit komt!

Monday, December 3, 2007

klimaatconferentie Bali begonnen

Het wordt spannend in Bali waar afgevaardigden van 190 landen bij elkaar zijn om over maatregelen in de toekomst te overleggen. Maar er is al 1 succes geboekt: Australië ondertekent het Kyotoverdrag!
Nu de VS nog.

Ik hoop dat ik in de komende 2 weken mooie resultaten kan optekenen!

Tuesday, November 27, 2007

Call for Action

Ondervoeding, waterschaarste en ecologische schaarste. Dat staat de derde wereld te wachten als we niets doen aan klimaatverandering, volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties.In 2050 moet de uitstoot van CO2 met 80% zijn verlaagd om het tij te keren.Met de onderhandelingen in Bali in het vooruitzicht worden de stellingen zo langzamerhand betrokken.

Als we niets doen staat de allerarmste onder ons dit te wachten:

- Landbouwgebieden verdwijnen waardoor 600 miljoen mensen ondervoed raken;
- Nog eens 1,8 miljard mensen dreigen geraakt te worden door een water tekort;
- Honderden miljoenen mensen die in kuststreken wonen zullen moeten vertrekken vanwege stormen en overstromingen;
- Honderden miljoenen mensen hebben meer kans op ziektes zoals Malaria.

Zo cynisch zijn we toch niet, dat we dit laten gebeuren? Toch?

Bonaire gaat klimaatvriendelijk

Vandaag is de klimaatconferentie in Zeist, maar het leuke nieuws komt van Bonaire. Het eiland gaat geheel over op duurzame energie. Er zijn dertien windturbines en een biodieselfabriek voor nodig om het eiland van stroom te voorzien.
Ecopower Bonaire heeft hiervoor een contract getekend met Water & Energiebedrijf Bonaire. De verwachting is dat het totale project in het tweede kwartaal van 2009 is afgerond.

Saturday, November 17, 2007

De gevolgen op een rijtje

Nog maar een keertje. Wat gebeurt er wanneer we niets ondernemen tegen klimaatverandering?

Het Syntheserapport van het IPCC dat vrijdag werd uitgebracht, geeft een overzicht van alle mogelijke gevolgen van een ongeremde groei van de uitstoot van broeikasgassen. Deze veroorzaakt een verdere toename van de wereldgemiddelde temperatuur, zeespiegelstijging, en veranderingen in neerslag- en windregimes. Deze leiden op hun beurt tot:

- Afsterven van koraalriffen, verdwijnen van wetlands in kustregio’s, grootschalig uitsterven van soorten
- Wijd verspreide afname van de landbouwproductiviteit , toename van water - en voedselschaarste voor honderden miljoenen mensen in ontwikkelingslanden
- Toename extreme weersomstandigheden, leidend tot overstromingen door rivieren , hittegolven, droogtes, bosbranden
- Zwaardere tropische cyclonen
- Miljoenen mensen in laaggelegen gebieden aan zee blootgesteld aan overstromingen
- Risico’s op onomkeerbare veranderingen op zeer lange termijn, zoals het smelten van de ijskap op Groenland en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging van 7 meter .

Ik hoop dat we het nu echt weten!

Wednesday, November 7, 2007

Onverschilligheid

Een prachtig artikel van publicit George Monbiot, die zich heel kwaad maakt over de onverschilligheid van de westerse mens over klimaatverandering. Hij geeft nog een aantal schrijnende feiten, waaronder voedselproductie.
Hij citeert ook een nieuw rapport van de UN, met deze voorspelling: in 2025 zal 1,8 miljard mensen leven in gebieden met acute waterschaarste en tweederde van de wereldpopulatie zal te maken hebben met waterschaarste. Om de hele wereld te blijven voeden, is een vermeerdering van de productie noodzakelijk. Mét meer water natuurlijk, dat er niet is.Waterschaarste is één van de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt.

Monbiot vraagt zich af wanneer er nu eens echte actie wordt ondernomen, maar is bang dat het Rijke Westen het op z'n beloop laat. Ik ben er ook bang voor.

Monday, November 5, 2007

Bevolking wil actie

Terwijl de politiek steeds maar weer bang is om onpopulaire maatregelen te nemen, blijkt uit een groot wereldwijd onderzoek van de BBC dat een grote meerderheid van de wereldbevolking bereid is in te leveren om klimaatverandering tegen te gaan, ook in China.

Helaas zat Nederland niet bij de landen die meededen aan het onderzoek. Wellicht een idee voor de klimaatorganisatie van HIER?

Thursday, November 1, 2007

Op skies over Groenland

Terwijl vijf landen met gebieden boven de poolcircel nogmaals de alarmklok luiden over het poolgebied, zijn in Nederland 6 expeditieleden (vijf mannen en een vrouw) van Project 66 north bezig met de voorbereiding van een tocht van de west- naar oostkust van Groenland.


De geplande datum voor de tocht is april 2008.Het team vraagt met de expeditie aandacht voor klimaatverandering en wordt onder andere gesteund door HIER. De Marnix Academie in Utrecht ontwikkeld een educatief programma voor basisschool leerlingen rondom de expeditie.
De voorbereidingen zijn in volle gang, er is media-aandacht en er wordt een documentaire van de tocht gemaakt. Sponsoren zijn zeer welkom!

Bekijk de trailer!

Monday, October 29, 2007

Witte Huis blijft het proberen

Een schandaal in Amerika. Centers for Disease Control Director Dr. Julie Gerberding claimt dat Het Witte Huis flink gesneden heeft in een tekst van het Center for Disease. Passages over de gezondheidsgevolgen van klimaatverandering werden flink ingekort. In totaal ging de tekst van 3107 naar 1500 woorden.

Terwijl in Californië enorme bosbranden woekerden, werd de waarschuwing over het toename van deze branden van het IPCC, niet in de tekst opgenomen.

Weer goed werk van Desmogblog!

Monday, October 15, 2007

Terechte winnaars

Hoe om te gaan met een nobelprijs voor de vrede? Er is volop discussie over de winnaars van dit jaar, Al Gore en het IPPC. Het is in ieder geval een uitermate effectieve manier van het committee om de discussie levendig en klimaatverandering op de agenda te houden.

Dat klimaatverandering gaat zorgen voor veel conflicten in de wereld, is door diverse onderzoeken al aangetoond, bijvoorbeeld door het IISS. En neem nog maar eens een kijkje bij de kaart met al het slechte klimaatnieuws van dit jaar. En vraag je dan nog maar eens af of Al Gore en het IPPC de prijs terecht hebben gekregen.

Thursday, October 4, 2007

Wachten tot december

In december wordt het spannend. Dan komt een delegatie van de UN bij elkaar om Post-Kyoto besprekingen te houden. Dit is belangrijk, want Kyoto loopt in 2012 af. De onderhandelingsrondes lopen zo lang, dat nu al belangrijke stappen genomen moeten worden om na 2012 nog resultaten te kunnen boeken. Landen als China, India, Brazil, South Africa en Mexico hebben laten weten pas stappen te willen zetten, als de USA Kyoto onderschrijft.

Een team van leidende democraten in de USA, waaronder John Kerry, wil toch deelnemen aan deze bijeenkomst. Da's mooi nieuws, want Bush moet niets van deze bijeenkomsten hebben waar van deelnemende landen beperkende maatregelen worden verwacht. Bush belegde onlangs een eigen symposium waar nogmaals duidelijk werd dat hij volledig inzet op technologische ontwikkelingen. Maar alle deskundigen zijn het erover eens dat er meer dan dat nodig is om klimaatverandering te keren.

De democraten, met een meederheid in de Senaat, komen op 15 oktober met details van de Climate Change Bill naar buiten. Met deze regeling willen zij de uitstoot van CO2 regelen.

Tuesday, October 2, 2007

Wereldwijd akkoord is mogelijk!

Tenminste, als het om het gat in de Ozonlaag gaat. Vertegenwoordigers van 191 landen hebben zaterdag in het Canadese Montreal een nieuw akkoord gesloten om de ozonlaag rond onze planeet beter te beschermen. Ik ben blij met het resultaat, maar vraag me ook af waarom dat niet lukt met de uitstoot van CO2.

Ik zie in dat dat een ingewikkeld probleem is, maar de wil ontbreekt ook. Dat heeft Bush onlangs maar weer eens bewezen.

Friday, September 28, 2007

urgent probleem


Terwijl de hoeveelheid ijs op de Noordpool 20 Procent kleiner is dan in het laagterecordjaar 2005, zijn de regeringsleiders van de meest vervuilende landen in Washington bij elkaar om te praten over klimaatverandering.

Praten, praten, praten. Kijk maar eens op deze kaart. Dan zie je hoe urgent het probleem is. En dan te bedenken dat de kaart werd gemaakt terwijl er nog 3 maanden te gaan waren in 2007.

Tuesday, September 25, 2007

Philips in spaarlampen...

Je zou verwachten dat ze het allang hadden, het is tenslotte dé lichtproducent. Philips gaat in al haar kantoren wereldwijd spaarlampen plaatsen.

Ook steekt het concern de komende vijf jaar 1 miljard euro in de ontwikkeling van energiezuinige producten, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen jaren.

Sunday, September 16, 2007

IJsvrije passage door Noordpoolijs

Ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer is afgelopen jaar gesmolten. Van het Noordpoolijs. Van van ongeveer vier miljoen vierkante kilometer tot ongeveer drie miljoen vierkante kilometer. Extreem veel.
Het gevolg: schepen kunnen in de nabije toekomst van Europa naar Azië varen via de Noordpool. Nog niet dit jaar, maar wel veel sneller dan was verwacht. En iedereen probeert nu een claim te leggen op het gebied.

Thursday, September 13, 2007

IISS: veiligheid wereld in gevaar

En nog maar een keer wordt gewezen op het veiligheidsgevaar dat ontstaat door klimaatverandering. Dit keer door de International Institute for Strategic Studies (IISS). Deze security denk-tank waarschuwt voor de gevolgen van klimaatverandering: oogsten die mislukken en watertekorten, met als gevolg veel menselijk leed en (regionale) oorlogen.

En juist die instabiliteit is volgens de IISS een gevaar voor het oplossen van het klimaatprobleem. De kloof tussen arm en rijk zal dan alleen maar groter worden, met alle gevolgen van dien.

Sunday, September 9, 2007

APEC milieu-akkoord

De Australische premier John Howard was tevreden. De 21 lidstaten van de APEC (Zsia-Pacific Economic Cooperation) hebben een milieuakkoord. Het akkoord kent twee centrale doelstellingen - de eerste op het gebied van energieverbruik, het tweede om het met bos bedekte deel van het aardoppervlak te vergroten. Critici van het verdrag wijzen op de vrijblijvendheid van de gestelde doelen en het ontbreken van normen voor de uitstoot van broeikasgassen die de opwarming van de aarde veroorzaken.

De APEC wil, net als de USA, met de sterke economische landen, onder de vlag van de UNFCCC een wereldomspanned post-2012 (dus na Kyoto) akkoord.

De Australische premier, die tot voor kort de menselijke invloed op klimaatverancering nog naar het rijk der fabelen verwees, gaat ervan uit dat met dit verdag een nieuwe consensus voor de wereld is bereikt.

Overigens, tijdens de slotdag werd een Cessna boven het luchtruim van de conferentie verwijderd.

Thursday, August 30, 2007

Planet Me

TNT wil het het eerste emissievrije express- en postbedrijf ter wereld worden. Onder de naam 'Planet Me' wil het bedrijf de transparantie ten aanzien van de CO2–emissies van het bedrijf verbeteren, de CO2–uitstoot van de operationele activiteiten drastisch reduceren en de 159.000 TNT-medewerkers stimuleren dit ook te doen in hun privéleven. Dit programma heeft de naam “Planet Me”.

Interessant is dat TNT ook hun medewerkers activeert om minder CO2 te gebruiken. Kijk maar eens op de Green Idea Bank, waar medewerkers ideeën opperen om minder energie te verbruiken. Interessant is ook dat TNT de uitstoot niet alleen wil compenseren door het af te kopen, maar daadwerkelijk terug wil gaan in uitstoot.

Monday, August 20, 2007

Hooikoortsplant rukt op


Klimaatverandering betekent ook dat sommige soorten zich hier meer thuis gaan voelen, zoals deze plant, de Ambrosia.Deze plant is een belangrijke veroorzaker van hooikoorts in Amerika en Zuid-Europa en lijkt zich nu definitief in Nederland te vestigen. Natuurkalender roept op waarnemingen van de plant te melden.

Meer aanmeldingen studenten Wageningen

De aandacht voor klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat er fors meer (+33%) studenten gaan studeren in Wageningen. Die mensen zullen we hard nodig hebben de komende jaren.

Waar ik me boos over maak, is de toonzetting van het bericht in de Telegraaf, die in de intro spreekt van een milieuhype. Het is blijkbaar nog niet doorgedrongen dat dit echt geen hype is. Een hype wordt gedreven door marketingspecialisten. Het klimaat gaat gewoon zijn eigen gang, daar zien we tegenwoordig iedere dag voorbeelden van.

Thursday, August 16, 2007

Noordpoolijs naar record-laagte


Het ijs op de Noordpool bereikt aan het eind van deze zomer een recordlaagte, zo hebben wetenschappers berekend.
Op 8 augustus was de ijslaag al 30 procent kleiner dan gemiddeld het geval was. En het smeltseizoen gaat door tot midden september.
Het weer blijft ons maar parten spelen. De hele wereld heeft er last van, zo blijkt uit een studie van de Wereld Meteorologische Organisatie. Overstromingen, hittegolven, stormen en periodes van ongewone kou. Bovendien was de wereldwijde landtemperatuur in januari en april nog nooit zo hoog.

Wednesday, August 15, 2007

Geld verdienen aan klimaatverandering

Voor een goed doel wel te verstaan. De PICNIC Green Challenge daagt creatieve en innovatieve geesten uit om een concrete bijdrage te leveren aan het terugdringen van klimaatveranderingen. Iedereen met een goed idee voor een product/dienst, dat het broeikaseffect op een consumentvriendelijke wijze kan terugdringen én bijdraagt aan een duurzame levensstijl, kan deelnemen. Alle inzendingen moeten worden onderbouwd met een concreet plan om het idee binnen twee jaar op de markt te brengen.

De Nationale Postcode Loterij stelt € 500.000 beschikbaar voor de uitvoering van het winnende plan. Bovendien krijgt de winnaar deskundige coaching van topmensen uit de zakenwereld en een lijst met potentiële afnemers.

De Picnic Green Challange is onderdeel van Picnic 2007, een crossmedia event dat plaatsvindt van 25 to 29 September 2007 . Inschrijven voor de wedstrijd kan tot 30 augustus.

Monday, July 30, 2007

Extremer weer

Extreem weer zal steeds vaker voorkomen en neerslagpatronen zijn door de klimaatverandering al verandert, aldus een groep internationale onderzoekers in Nature.

Groot-Brittannie heeft ondertussen aan den lijve ondervonden wat het veranderende neerslagpatroon betekent. Maar ook in Nederland moeten we snel iets doen aan de oplag van water, zo zegt François Clemens, hoogleraar riolering aan de Technische Universiteit in Delft op NRC.nl

We kunnen er iets aan doen, zo hebben onderzoekers berekend. Het is mogelijk de 'atmosfeer te hacken' door microscopisch kleine deeltjes in de stratosfeer of wolken te pompen zodat het zonlicht wordt geblokkeerd en de opwarming wordt tegengegaan.

Het klinkt als een science-fiction verhaal. Met een grote slang, die opgehangen wordt aan ballonnen de atmosfeer hacken. Probleem is alleen at het nooit meer gestopt kan worden. En die garantie durft niemand aan.

Tuesday, July 24, 2007

Cradle-to-cradle

Ik wil graag aandacht geven aan de Stichting Planet Prosperity Foundation, de stichting die de film An unconvienent Truth gratis in 20 steden liet rouleren. De stichting is nu bezig met het opzetten van een congresreeks in 20 steden over cradle-to-cradle. Het Cradle to Cradle concept is een van de belangrijkste antwoorden op onze alsmaar groeiende ecologische problemen.

Planet Prosperity is geen politieke organisatie en beoogt niet te polariseren maar juist bruggen te bouwen tussen burger, politiek, wetenschap, bedrijfsleven en instellingen.

Het eerste congres van de 20 stedentour vindt plaats op 1 en 2 november 2007 in het MECC te Maastricht. Michael Braungart, grondlegger van het Cradle to Cradle concept, zal daarbij de hoofdspreker zijn.

Letscradle!

Monday, July 23, 2007

Klimaat belangrijk voor bedrijven

Voor de directe toekomst verwachten de grootste ondernemingen in Europa dat klimaatverandering het meest urgente onderwerp gaat worden voor het bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek van Prof.dr. Muel Kaptein, Prof.dr. Rob van Tulder, Linda Kooning en Laurens van Vliet van het RSM Erasmus University, vakgroep Business-Society Management.

In 2002 stond het onderwerp nog op de achte plaats van de ondernemers-agenda. Nu is het met stip gestegen naar een vierde plek. De verwachting is dat het thema binnen vijf jaar bovenaan de agenda staat.

Weer een bewijs dat er geen sprake is van een hype, maar van een ontwikkeling die niet zomaar verdwijnt. Klimaatverandering is er, en daar moeten we mee leren leven. De druk die bedrijven voelen door de toenemende kritische houding van consumenten is belangrijk en daarom moeten we onze mening blijven geven.

Tuesday, July 3, 2007

kinderen bezorgd om klimaatverandering

In mijn bezorgdheid om de klimaatverandering sta ik niet alleen. Maar liefst 84 procent van de kinderen tussen de negen en dertien jaar oud maakt zich zorgen over het klimaat en de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van het Jeugdjournaal.

In de aanloop naar Live Earth op 7 juli as wordt er extra aandacht besteed op radio en tv aan klimaatverandering.

Ik ben de komende weken op vakantie, dus geen posts in die tijd. Veel plezier a.s. zaterdag!

Wednesday, June 27, 2007

klimaat in de media

Onder de titel Live Earth Alert! zal 7 dagen voorafgaand aan het grote evenement op 7 juli het klimaat nadrukkelijk aanwezig zijn in de programmering op radio en televisie. Op Nederland 3 is BNN er iedere dag met de Klimaatpolitie met Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink. De NOS zal ook dagelijks aandacht besteden aan het klimaat.

Ik ben dan zelf op vakantie, maar iedereen die thuis is: kijken dus!

Tuesday, June 26, 2007

Energieplan 'Meer met minder'

Nu het echt om concrete maatregelen moet gaan, worden de stellingen betrokken. Het is gemakkelijk om samen te roepen dat er iets moet gebeuren, maar in concreto verschillen de meningen flink en werkt ieder met zijn eigen agenda.

Zo is de Stichting Natuur en Milieu is uit het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO) gestapt. Natuur en Milieu zegt nooit van dat plan op de hoogte te zijn gesteld, en wil er daarom niet haar handtekening onder zetten. Volgens de milieuorganisatie kan er veel meer en goedkoper energie bespaard worden in gebouwen dan nu gepland. Bovendien heeft 'Meer met Minder' het karakter van vrijwillige afspraken zonder sancties als partijen zich er niet aan houden. De kans op mislukken is volgens Natuur en milieu daardoor groot.

Het Nationaal Energieplan ’Meer met minder’, opgesteld door EnergieNed, Aedes en PeGO, voorziet in een besparing van 30 procent van het totale energieverbruik in 2020. Daarvoor moeten jaarlijks 200.000 tot 300.000 bestaande woningen en gebouwen worden geïsoleerd en bekeken op zuiniger energiegebruik.

Off topic: Sorry voor de beperkte berichtgeving van de laatste tijd. Werk is druk en en ik heb vergaande plannen om een eigen communicatiebureau op te starten, dan blijft er dus automatisch minder tijd over voor deze blog.

Monday, June 18, 2007

Bedrijven en klimaat

Dat 'groen' in is, beseffen steeds meer bedrijven. Het is ongelovelijk hoe snel de markt het oppakt. Vaak is het volgens mij ook niet meer dan een vernislaagje, dat wordt opgeplakt om een groen imago te krijgen.

In de kledingindustrie gebeurt nu ook van alles. Zelfs H&M gaat groen. Na een testfase, komt er deze herfst een brede collectie van verantwoord geproduceerde producten in de winkel te liggen. Dan gaat het alleen om de materialen, want het is de vraag onder welke omstandigheden de werknemers deze verantwoorde materialen moeten verwerken.

Maar de trend is gezet. Let bij kleding op het label Ökotex 100. Dit label vind je in kleding die is getest op de aanwezigheid van schadelijke gifresten. Dit keurmerk garandeert dat het gif zoveel mogelijk weggespoeld is en dus voor de gebruiker geen probleem meer is. Dat betekent niet dat de productie milieuvriendelijk is.

Wednesday, June 6, 2007

Oproep aan G8

Terwijl de G8 vandaag bijeenkomt, wordt van alle kanten benadrukt dat er een overeenstemming moet komen over het tegengaan van klimaatverandering. Een coalitie van 30 Amerikaanse ontwikkelings- en milieuorganisaties hebben president Bush opgeroepen zich tijdens de huidige G8 mee te gaan met de plannen van Merkel.

Een grote alliantie van Business counsils en andere organisaties uit diverse continenten roept eveneens op tot actie. Zij willen het volgende (in Engels)
· Agree in December 2007 at the global climate negotiations in Bali to conclude negotiations on sucha global agreement by 2009.
· Agree during 2007 on elements of a stable long term market framework for low carbon technologydevelopment and deployment.
· Agree now in Heiligendamm to maintain continuity in the legally binding frameworks underpinningthe carbon market.

Sebastian Gallehr, van e5, De European Business Council for Sustainable Energy, zegt: “The business community has recognised the seriousness of climate change and is ready to act. We urge the leaders of the G8 to create the political momentum needed to deliver the long-term, international policy framework that will enable business to plan, invest, develop and deploy low carbon technologies and products.”

Nu maar hopen dat ze luisteren in Heiligendamm. Maar volgens een bericht op NRC, komt er geen slotverklaring over broeikasgassen.

Tuesday, June 5, 2007

Spreken met twee tongen

Bush heeft zijn mond vol over het milieu en wat daaraan gedaan moet worden, maar intussen krijgen wetenschappers die afhankelijk zijn van data via Satelieten steeds minder funding.

Vanwege de kosten heeft het ministerie van Defensie besloten minder satelieten de ruimte in de sturen. Bovendien verzamelen deze satelieten vooral data over het weer om weersvoorspellingen te doen en minder data over het klimaat.

Met dank aan Desmogblog, die er steeds maar weer in slagen het nieuws te laten kantelen.

Monday, June 4, 2007

Spannende dagen

De G8, die woensdag in de Duitse stad Heiligendamm begint, belooft spannend te worden. Blair en Merkel proberen uit alle macht Bush zover te krijgen dat er eindelijk gesprekken gevoerd kunnen worden over het verlengen van het Kyoto protocol. Maar Bush heeft er geen zin in. Die kwam afgelopen week met zijn eigen plan, waarmee hij in feite alle inspanningen en overleggen tot nu toe dwarsboomt.

Voor Blair is het erop of eronder. Hij wil graag eindigen met een groot succes, maar dan moet Bush wel met hem meegaan.

Ondertussen trekt het klimaat zich niets van dit getouwtrek aan. Onderzoekers komen opnieuw met alarmerende cijfers. De CO2 uitstoot is veel hoger dan verwacht, de ijskappen op de Noordpool smelten veel sneller dan verwacht en de zeespiegel stijgt sneller dan verwacht.

China krijgt natuurlijk de Zwarte Pietenrol, want zij willen niet aan het milieu werken, aldus de Telegraaf. Voordat we China en Inda de nieuwe schurkenrol toedichten, moeten we toch ook echt denken aan de rol van het Rijke Westen, dat jarenlang de grootste vervuiler was. Maar lees de reacties bij het artikel in de Telegraaf en de moed zakt je in de schoenen.

Wednesday, May 30, 2007

Goed werk uit India

Dit tijdschrift uit Inda schrijft over de gevolgen van klimaatverandering in deze regio. Editor Sunita Narain zet in haar editorial het probleem van klimaatverandering kernachtig weer: No more kindergarten approach to climate.

Het wordt tijd dat er echt stappen worden ondernomen. Het is niet voldoende om om elkaar heen te blijven draaien en naar elkaar een beschuldigende vinger op te steken. We moeten veranderen, want de tijd raakt op.

Goed werk!

Tuesday, May 29, 2007

Milieuvriendelijke fietspaddestoelen ANWB




De ANWB laat alle fietspaddestoelen vervangen door een milieuvriendelijke versie.
De nieuwe paddestoelen zijn te herkennen aan het Nabasco logo dat op elke hoek prijkt. Met de productie van de ANWB fietspaddestoel lanceert NPSP Composieten het speciaal voor de milieuvriendelijk kunststof composiet producten ontwikkelde nieuwe merk Nabasco, nature based composites.


Milieuvriendelijk fietsen, en...voortaan de GPS uit!




(met dank aan Justus Slaakweg van higherlevel voor de tip van dit bericht)

Tuesday, May 22, 2007

CO2 uitstoot alarmerend

Weer een record! Een torenhoge CO2-uitstoot, mede dankzij de ontwikkeling in China. Wetenschappers maken zich grote zorgen, onze PvdA-milieuminister Jacqueline Cramer roept eerst dat grote energieopslokkers meer moeten betalen. Trekt dat dan weer in. Roept ook dat de gloeilamp eruit moet. En ondernemers willen een duurzaamheidsakkoord.

De enige intelligente opmerking komt van Conrad Schmidt van de Work Less Party. Minder werken, betekent minder consumeren, minder productie en...meer leven.

Friday, May 11, 2007

Murdoch gaat CO2 Zero


Rupert Murdoch wil dat zijn media tegen 2010 CO2 uitstootvrij zijn. Onder zijn imperium vallen onder andere The Times en The Sun in Groot-Brittannië, The New York Post in de USA en veel andere bladen en websites, waaronder MySpace.

Eén van zijn uitgaven is ook Fox News Channel in Amerika, dat altijd de sceptici heeft ondersteund. Benieuwd of die nu ook een ommezwaai gaan maken.

Murdoch wil ook dat zijn media hun doelgroepen oproepen actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Handige businessman, of is hij ineens een idealist geworden? Ik denk het eerste, maar hij mag van mij best geld verdienen, zolang hij dit waar gaat maken.

Thursday, May 10, 2007

Stad zonder CO2 en restafval




Architectenbureau Foster + Partners heeft op de bouwbeurs CityScape Abu Dhabi beelden onthuld van ’s werelds eerste stad zonder uitstoot van CO2 en restafval. Masdar moet in 2009 gereed zijn.

Het wordt een ommuurde stad met kleine steegjes, waarin het koel blijft. De energie wordt onder meer opgewekt met zonnepanelen en windmolenparken in de omgeving. Masdar wordt via snelle individuele tranportverbindingen verbonden met de rest van Abu Dhabi.

Het is tegelijkertijd science fiction en geschiedenis. Oude patronen van steden in een nieuw, innovatieve jas. Mooi toch?

Wednesday, May 9, 2007

Zachte winters gaan vaker voorkomen

Volgens berekeningen van het KNMI krijgen we vaker te maken met zachte winters zoals die van het afgelopen jaar. Nieuwe klimaatberekeningen laten zien dat klimaatverandering door een toename van broeikasgassen het duidelijkst zichtbaar is in subtropische gebieden en rond de Noordpool.

Ook West-Europa warmt duidelijk op. De nieuwe berekeningen laten in de winter vooral een flinke opwarming in West Europa zien door sterkere westenwinden. Ook afgelopen winter was dat het geval. Toch kan er ook nog een koude winter komen. In Nederland is pas in 2020 de opwarming zo sterk dat het de natuurlijke fluctuaties overstijgt.

De belangrijkste effecten van de klimaatverandering hangen samen met veranderingen in extreem weer. Ook dat wordt bevestigd door de nieuwe simulaties van het klimaat. Het grote aantal berekeningen dat nu is uitgevoerd geeft een nauwkeuriger inschatting van de verandering in extremen dan bij eerdere simulaties. Hittegolven en zware neerslag zullen vaker voorkomen, extreme koude minder vaak. Of ook zware stormen in kracht toenemen is nog altijd niet duidelijk.

Tuesday, May 8, 2007

klimaatverandering en kunst

Kunstenaars raken geïnspireerd door dingen om hun heen. Dus ook door de klimaatverandering. Bekijk dit filmpje van Beeldend kunstenaar Rob Moonen, componist/muzikant Tom America en dichter Ingmar Heytze op de site van de Volkskrant maar eens.

Monday, May 7, 2007

Energie subsidie

Milieu-minister Jacqueline Cremer laat weten dat de regering volgende maand een gedetailleerd plan uit zal brengen over hoe om te gaan met klimaatverandering. Meer duurzame energie (+ 20 procent), energiebesparende maatregelen (-2 procent per jaar) en minder CO2-uitstoot (-30 procent in 2020).

Ook zullen er weer subsidies komen op milieuvriendelijke, groene energie, terwijl deze tegelijkertijd aan zwaardere eisen getoetst moet worden.

Eindelijk dus weer subsidie op groene energie. Kunnen we toch de zonne-panelen laten installeren.

Friday, April 27, 2007

Kust groenland verandert

De kust van Groenland krijgt een andere vorm. Door het smelten van het ijs, blijkt dat het uiterste puntje in het midden van de oostkust een eiland is.

Als het ijs op Groenland echt sneller gaat smelten, hebben we een groot probleem. Dat wisten we al, maar dit soort berichten maken mij niet geruster.

Monday, April 23, 2007

Gevolgen klimaatverandering

Iedereen is blij met het mooie, warme voorjaarsweer. Ik ook, want ik geniet ook van de zon. Maar toch met een knagend gevoel van onrust in mijn achterhoofd. De onafgebroken reeks van warmterecords en de verwachte temperatuurstijging voor de komende week maakt eens te meer duidelijk dat er wel degelijk iets met het klimaat aan de hand is.

In Australië weten ze het ook zeker. Daar kampen ze al een tijd met een recorddroogte, die nu dreigt de oogsten voor dit jaar en komende jaren te vernietigen, met alle gevolgen van dien.

In Nederland krijgen we onder andere te maken met meer teken die ons kunnen besmetten. Tuinierders en wandelaars moeten uitkijken.

Nee, ik vind het eigenlijk niet zo erg wanneer April gewoon April is: soms zon, soms sneeuw, soms warm en soms koud. Laat die hitte maar voor de zomer.

Monday, April 16, 2007

Klimaatverandering en oorlog

Dat klimaatverandering voor onrust in de wereld gaat zorgen, is nu ook doorgedrongen tot de top van het Amerikaanse leger. Oud-militairen, onder wie de voormalige stafchef Gordon Sullivan en Bush’ vroegere vredesonderhandelaar in het Midden-Oosten Anthony Zinni dringen aan bij de Amerikaanse overheid iets te doen aan de uitstoot van CO2.

Na milieu-activisten, politici, beleggers en vele anderen, roepen nu dus ook het leger Bush op serieus maatregelen te nemen, zodat ellende in de toekomst wordt voorkomen. Misschien dat Bush hier eindelijk wel naar wil luisteren?

En ondertussen, recordwarmte in Nederland. Als deze trend zich doorzet, krijgen we een hele warme zomer.

Saturday, April 7, 2007

Het 4e Assesment IPPC

Het 4e Assesment van het IPPC is na veel gesteggel uit. China, India, Saoedi Arabië en Amerika hebben hun zin gekregen, waardoor de tekst flink is afgezwakt. Maar dan nog.

Nederlandse deskundigen die betrokken zijn bij het 4e Assessment van het IPCC zien als in het oog lopende punten in het nu verschenen rapport onder meer de constatering dat als gevolg van klimaatverandering de ijskappen op Groenland en Antarctica sneller smelten. Zeespiegelstijging en erosie bedreigen een aantal kusten. Ecosystemen worden aangetast door hogere temperaturen. Oceanen worden zuurder, met nog onbekende maar waarschijnlijk grote gevolgen voor de marine biosfeer. En het aantal mensen dat leeft in gebieden met ernstig watertekort kan tot 2050 drie tot vier keer zo groot worden als in 1995.

Volgens de deskundigen betekent de klimaatverandering voor Nederland dat er nog meer aanpassingen nodig zijn voor de verdediging tegen overstromingen, maar ook aanpassingen om het hoofd te kunnen bieden aan de gevolgen van in de toekomst steeds vaker voorkomende extreem droge en hete zomers, zoals die van 2003 en 2006. Nederland moet rekening houden met grotere en extreme neerslag die kan leiden tot overlast en grotere waterafvoer in de rivieren.

Klimaatverandering werd laatst op de radio een 'hype'genoemd, en het is 'hip'om je als policus groen te profileren. Een hype is iets dat overwaaid, reken maar dat dat met klimaatverandering niet het geval is.

Thursday, April 5, 2007

Bush: 'Ik doe genoeg'

De Hoge Raad in Amerika heeft de 'Environmental Projection Agency' uit de Bush Administration opdragen dat ze niet langer mogen weigeren de uitstoot van broeikasgassen te reguleren. Door hun handelen volgt de 'Environmental Projection Agency', niet de beginselen van de 'Clean Air Act', zo luidt de uitspraak. Een goede zaak voor milieubeweging.

Er waren natuurlijk veel partijen die tegen deze uitspraak in het geweer kwamen. Mijn vrienden van Desmogblog vonden uit wie het waren. Het leuke is dat zij op de websites van de tegenstemmers veel milieuvriendelijke verklaringen vonden. Hoezo huichelen?

Alliance of Automobile Manufacturers
"Members of the Alliance believe that it is prudent to reduce emissions, including carbon dioxide..."

American Public Power Association
The TREE Power prorgam, "Trees reduce reduce carbon dioxide emissions, a common greenhouse gas in our environment."

National Mining Association
"[The NMA] recognizes the potential for climate change is a special concern of global scope that requires significant attention."

En ga maar door. Good Stuff van Desmogblog! En de reactie van Bush: 'Ik dacht dat de maatregelen die ik tot nu toe heb genomen voldoende waren!' Tja, nooit een hoge pet van die man op gehad...

Friday, March 30, 2007

zuidpool smelt


Een groot deel van het Amundsen Sea Embayment (zie foto), even groot als Texas, in de Zuidpool verandert snel. Dit staat in de slotverklaring van een internationale conferentie over Antarctic. Zowel het grondijs als de ijsschotsen zijn de afgelopen jaren gesmolten.

Smelten van de Zuidpool is belangrijk voor de zeewaterspiegel. De ijskap bevat genoeg water om de zeespiegel met 6 meter te laten stijgen.
Dat de Noordpool ijsvrij wordt, daar heb ik me inmiddels al bij neergelegd. De Zuidpool is een heel andere kwestie!

Wednesday, March 28, 2007

warmer klimaat

Wetenschappers vrezen dat er in de toekomst geen ruimte meer is voor het poolklimaat. Ook het klimaat in hogere gebieden zal verdwijnen. Het wordt gewoon te warm.


Voor dieren en planten die in deze streken leven is er dan geen ruimte meer. Toch die maan maar koloniseren?

Thursday, March 22, 2007

Gore op bezoek in Senaat

Al Gore doet een beroep op de Amerikaanse Senaat om klimaatverandering serieus te nemen. En alhoewel die tendens zeker aanwezig is nu de democraten de meerderheid hebben, zijn er zeker nog kritici in de senaat aanwezig. Zoals senator Inhofe, die ooit klimaatverandering een 'hoax' noemde.
Nog ruim een jaar, dan zijn er weer presidentsverkiezingen. Tot zolang moeten we het uitzitten met deze club.

Wednesday, March 21, 2007

Eerste zwaluwen gesignaleerd



Normaal komen ze pas rond Koniginnedag, maar nu zijn de eerste huiszwaluwen en boerenzwaluwen al gesignaleerd.

Goed, één zwaluw maakt nog geen zomer, maar het is nog maar net lente...

Tuesday, March 20, 2007

Nuclear afval omvormen tot energie

Soms klinken dingen te mooi om waar te zijn. Een Israelisch bedrijf EER heeft een techniek ontwikkeld om van nucleare afval af te komen en er nog energie aan over te houden ook. Het gaat om laag radioactief afval, maar toch. Er staat inmiddels een fabriek in de Ukraine.
Lees dit artikel. Wie weet hier meer over?

Monday, March 19, 2007

Verdorde natuur door klimaatverandering

Nog een voorspelling van het IPCC rapport dat op 6 april uitkomt. De hogere temperaturen zullen in een gematigd klimaat zorgen voor betere oogsten en verbeterde bomen- en plantengroei. Maar als de temperatuur blijft stijgen zullen oogsten, bomen en planten verdorren.

Een somber beeld, zo'n planeet. Ik had me voor mijn kinderen (en eventuele kleinkinderen) toch iets anders voorgesteld.

Friday, March 16, 2007

Smelten Noordpool-ijs op 'tipping point'

Volgens een artikel in The Independent heeft het ijs op de Noordpool deze winter zich wederom niet hersteld. Sterker nog, wetenschappers zijn bang dat we dicht bij het punt zijn gekomen dat de situatie niet meer omkeerbaar is.

Duurzaamheid en regeerakkoord

Het NMP voorziet dat er een trendbreuk nodig is om de doelen uit het regeerakkoord te halen:

'De jaarlijkse maatschappelijke kosten van het huidige voorstel zouden naar schatting 8 tot 9 miljard euro bedragen in 2020. Door een kleinere inzet op duurzame energie en energie-besparing en een grotere inzet op andere routes zoals CO2-opslag en op andere broeikasgassen, kunnen de kosten ongeveer gehalveerd worden.'

Ik wil best de trend breken, maar wie wil het verder ook? Overigens vind ik het absurd, dat het NMP vindt dat het kabinet kleiner moet inzetten op duurzame energie en energiebesparing. Wat voor boodschap zendt je dan uit?

Warmste winter wereldwijd

De winter was niet alleen in Nederland warm, Volgens het NOAA is het ook wereldwijd nog nooit zo warm geweest. Met dank aan El Niño en de opwarming van de aarde.

Tuesday, March 13, 2007

EU Top

De uitkomsten van de Eu-top: overzicht van de energie- en milieuplannen.

De belangrijkste:
- De EU moet in 2020 ongeveer 20 procent energiezuiniger zijn dan in 1990.
- De EU moet in 2020 minstens 20 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Als andere rijke landen meedoen, moet de reductie naar 30 procent. Specifieke doelen per EU-land volgen later.
- De EU als geheel moet in 2020 een vijfde van haar energiebehoefte halen uit duurzame, hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens en zonne-energie. Specifieke doelen per EU-land volgen later.
- De EU gaat zuiniger straat- en huisverlichting toepassen, met meer spaarlampen. De Europese Commissie komt voor 2009 met voorstellen daartoe.
- De EU moet in 2020 10 procent van de voertuigbrandstof halen uit biobrandstof, zoals biodiesel.
- De EU gaat voor 2015 twaalf grote installaties voor duurzame energie bouwen. Nederland wil in dit kader een schone kolencentrale bouwen.
- De EU begint een werkgroep van deskundigen over de veiligheid van kernenergie.
- Onderzoek naar de mogelijkheid van ondergrondse opslag broeikasgas CO2 per 2020.
- Aanstelling van coördinatoren voor meer stroom- en gasverbindingen tussen EU-landen.
- Een sterkere scheiding van energieproductie en -levering. De volledige ontkoppeling die commissaris Neelie Kroes wil, is nu 'een optie'.
- Een sterke onafhankelijke toezichthouder op energiebedrijven, met een grensoverschrijdend karakter.

IPPC Rapport

Het is niet altijd wijs uit te gaan van concepten van rapporten, maar de Associated Press schetst een somber beeld. Honger, vluchtelingen, verspreiding van Malaria: het zijn de beelden die het komende rapport van IPPC ons zal geven. Het rapport wordt volgende maand in Brussel gepresenteerd.

Lekker en duurzaam

Ik ben zelf uitgeluisterd op de muziek van Blof, maar ik vind het wel goed wat er uit hun project Umoja voortkomt. Zoals dit restaurant Umoja, waar gekookt wordt met producten en ingrediënten die zoveel mogelijk bijdragen aan een beter leefmilieu en een betere wereld.

Ook Marqt is een nieuw concept. Een supermarkt, die met lokale producten werkt.

Mooie initiatieven, die hopelijk succesvol worden en navolging vinden!

Thursday, March 8, 2007

Hard werken voor EU top


Het is spannend vandaag en morgen. Nu wordt duidelijk waar alle lidstaten van de EU staan en welke concrete maatregelen (hoop ik) we de komende jaren kunnen verwachten. Balkenende vindt het een ambitieus programma. Niet verwonderlijk, aangezien we in het artikel in De Volkskrant kunnen lezen dat hij bezig is het met vervangen van gloeilampen door spaarlampen. Zowel thuis als in het torentje.
Goh, daar was hij een aantal maanden geleden ook al mee bezig. Toen konden we dat op de site van Greenpeace bewonderen, bij de actie 1 miljoen spaarlampen. Hij heeft er al twee vervangen! Als dat het tempo is wat politici aanhouden, dan hou ik m'n hart vast.

Trouwens, mijn blog is wellicht wat minder up-2-date als anders, maar drukke werkzaamheden laten even niet meer toe.

Thursday, March 1, 2007

Warme winter



Bij mij zijn ze alweer uitgebloeid, de krokussen. Dat krijg je met zo'n warme winter. Volgens het KNMI de warmste winter ooit. 6,5 graden in plaats van 3,3. De overheersende warme wind uit zuidelijke richting is één van de oorzaken. De wind komt steeds vaker uit deze richting wat wellicht veroorzaakt wordt door de klimaatverandering.

De lente wordt naar verwachting ook warm. Wanneer is zo'n regen aan records niet verrassend meer?

Tuesday, February 27, 2007

Arm en hongerig

Een stijgende zeespiegel is vervelend. Maar gebrek aan eten is nog erger. Dat staat te gebeuren in derde wereld landen nu de temperatuur stijgt. Vooral landen die afhankelijk zijn van regen voor hun landbouw, krijgen het zwaar voor hun kiezen. Dat is althans de mening van Dr. Louis Verchot, principal ecologist at the World Agroforestry Centre in Nairobi, Kenya.

Natuurlijk wordt dit alleen maar voorspeld voor die regionen in de wereld die juist het minst bijdragen aan de opwarming van de aarde. Goed dat The inconvenient Truth een Oscar heeft gekregen, dat geeft weer een boost aan het probleem!

Tuesday, February 20, 2007

Te laat?

Een alarmerend artikel in de Guardian over het smelten van ijskappen. "Het is wellicht te laat om dit nog te keren." In april verschijnt het rapport van IPCC over de gevolgen van klimaatverandering. The Guardian claimt het finale rapport in handen te hebben. Een quote: '"Very large sea level rises that would result from widespread deglaciation of Greenland and West Antarctic ice sheets imply major changes in coastlines and inundation of low-lying areas, with greatest effects in river deltas.'

Het IPCC voorspelde onlangs een stijging van de zeespiegel van 0,59 cm. Maar daarin is geen rekening gehouden met het smelten van ijskappen.

bye bye

Vanaf 2010 zijn ze verboden. In Autralië tenminste. Het land, dat het Kyoto protocol niet wil ondertekenen, doet de gloeilamp in de ban.

Ach ja, je moet ergens beginnen...

Gesteggel in Brussel

De inzet is het terugdringen van uitstoot met 20 procent in 2020. Hoe, da's de vraag. Volgens Van Geel, nog even staatssecretaris van Milieu, is het al heel wat dat dit besproken wordt binnen de Eu. Maar of het een verplichting wordt, of vrijwillig, dat zal vanmiddag moeten blijken.
Goede bedoelingen en goede wil. Da's een begin. Maar er is veel en veel meer nodig.

Update:
De 27 EU-landen zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over bindende afspraken voor de vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide). Dat heeft Duitsland, dit half jaar voorzitter van de Europese Unie, bekendgemaakt.
De ministers van Milieu van de landen sloten zich aan bij een voorstel om in 2020 te komen tot een reductie van twintig procent ten opzichte van 1990. Dat voorstel was gedaan door de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De Commissie kreeg ook de steun van de EU-lidstaten om andere rijke landen uit te dagen met zijn allen te komen tot een reductie van dertig procent in 2020.

Friday, February 16, 2007

Globe's doorbraak

Niet bindend, maar wel onontbeerlijk. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van parlementariërs van Brazilië, China, India, Zuid-Afrika en Mexico, samen met die van de G-8: de VS, Rusland, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Italië. De wereldtop dus, die in Washington onder andere spraken over een wereldwijd systeem voor de handel in vergunningen voor de uitstoot van kooldioxide komt.

GLOBE zegt in de slotverklaring: ''Klimaatverandering is een zaak die de hele wereld aangaat en op ons allen rust de verplichting om actie te ondernemen voor zover dat in ons vermogen ligt, ook gezien onze historische verplichtingen'.

Concert voor de aarde

Kinderen op de basisschool doen, in navolging van hun Belgische klasgenootjes, vandaag een warme trui aan om aandacht te vragen voor het klimaat. En Al Gore organiseert, in navolging van Bob Geldorf, een wereldomspannend concert voor de aarde.

Hoe meer aandacht, hoe beter. Als er dan ook nog eens goede muziek bij wordt gemaakt, kan het niet stuk!

Wednesday, February 14, 2007

Minister Cramer: we houden je eraan!

De nieuwe minister van Milieu is Jacqueline Cramer. Volgens de Volkskrant vorig jaar op plaats 63 op de lijst van de 200 invloedrijkste Nederlanders.

Op 30 januari 2006 zei ze dit in een interview met VROM:
"Met de bestaande milieumaatregelen komen we er niet meer. Dat zegt Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam ondernemen aan het Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht, in een interview met VROM over de Toekomstagenda Milieu, een kabinetsnota over het milieubeleid. De Toekomstagenda moet het milieubeleid een vernieuwende impuls geven. "De afgelopen decennia is er veel gedaan. De uitstoot van verontreinigende stoffen door industrie en landbouw zijn sterk verminderd. Het probleem is dat we in een wereld leven met een groeiende bevolking en een toenemende welvaart."

Daardoor is het volgens Cramer al een hele uitdaging voor het milieubeleid om alleen de groei bij te houden. "Juist omdat we al zoveel hebben gedaan. Met onze bestaande maatregelen komen we er niet meer. Nu is het moment om te kiezen. Gaan we toch weer investeren in de bestaande technologie die eigenlijk niet verder op te krikken is? Of gaan we innovatie inzetten als de motor voor duurzame ontwikkeling, zodat we komen tot nieuwe, duurzamer technologieën? Ik ben voor het laatste."

Nu heeft ze de kans om er meer van te maken. Succes gewenst!

Tuesday, February 13, 2007

Nasa: Warmer klimaat, meer droogte

Een studie van NASA wijst uit hoe droogte kan ontstaan in een warmer klimaat. In het persbericht wordt er fijntjes op gewezen dat dezelfde effecten die ontstaan door broeikasgassen, vroeger hele beschavingen aantastten. Het effect is hetzelfde, maar de oorzaak is heel anders.

Broeikasgassen en lange-termijn veranderingen in zonne-activiteit beïnvloeden volgens Nasa wellicht op dezelfde wijze het klimaat. Regenpatronen zijn al aan het veranderen en in grote delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa, gaat het heel erg droog worden.

Toch maar geen zomerhuisje in Spanje kopen, dus?

Ontmoet gelijkgestemden

Het barst van de 'groene'initiatieven wereldwijd. Eén ervan is Greendrinks. Hoe werkt het? Via Internet wordt op een bepaalde tijd en plaats afgesproken. Simpel en leuk. Helaas, in Nederland nog alleen in Amsterdam en de webpagina is niet bijgehouden :-(
(oktober 2006 is allang voorbij, toch?) Leuk initiatief, zou weer eens opgepakt moeten worden!

PR rondom Bush gaat spinnen

Bush heeft tot dusver niet veel heeft gegeven om het klimaat. Maar, nu het besef dat we echt iets moeten doen aan de opwarming langzamerhand ook in Het Witte Huis is doorgedrongen, wordt er ineens een heel andere betekenis gegeven aan de opvattingen van Bush. In de LA Times is precies te lezen hoe de PR-machine zijn werk doet.

Officials uit het Witte Huis schreven een ongebruikelijke open brief waarin zij stellen dat '"climate change has been a top priority since the president's first year in office." Oftewel: Bush is altijd bezorgd geweest om het milieu.

Yeah, right. En de maan is blauw.

Monday, February 12, 2007

Gebakkelei

Binnen de EU is er onvoldoende steun onder de lidstaten voor het voorstel dat in 2020 van alle in de EU verbruikte energie 20% duurzaam is. En dus afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen als wind, water en zon, of biomassa zoals gewassen.

Zowel over de hoogte van het percentage is onenigheid als over de vraag of dit een juridisch bindende verplichting moet zijn. Nederland is wel voor.

Ook is er onvoldoende draagvlak is voor het omstreden voorstel om in de hele EU energiebedrijven op te splitsen in een productie- en leveringsbedrijf én een netwerkbedrijf.

Tja, wel zeggen dat je klimaatverandering wil aanpakken, maar geen maatregelen willen nemen. Daar hebben onze kinderen iets aan.

Friday, February 9, 2007

Klimaatslachtoffers

Alsof ze nog niet genoeg te doen hebben: werk aan de winkel voor het klimaatcentrum van het Rode kruis. De UN stelt dat door klimaatverandering er meer aandacht moet komen voor preventie- en nazorg van klimaatslachtoffers. Door de klimaatverandering zullen natuurrampen vaker voorkomen. En de armsten op de wereld hebben hier het meeste last van.Dat is precies het werkveld van het klimaatcentrum dat daar al sinds een aantal jaren aandacht voor vraagt.

Madeleen en haar team van het klimaatcentrum doen er alles aan, maar gerechtigheid komt niet uit de lucht vallen.

Thursday, February 8, 2007

Zuinig op kantoor

Heeft u een bedrijf, dan kunt u vast iets met deze tips. Opgesteld door WebEx en The CarbonNeutral Company.

1) Recycle afval. Afvalproducten afkomstig uit een kantoor of fabriek, zoals papier, plastic of glas kunnen gerecycled worden. Bedenk een recycle-strategie voor uw werkplek en zorg ervoor dat iedereen meedoet. Let er bijvoorbeeld op dat massa¹s afvalpapier van de printer niet in de vuilnisbak, maar in de papierbak belanden.

2) Verminder energieverbruik. Doe's nachts het licht, computers et cetera uit. Onze standby-cultuur is de oorzaak van de jaarlijkse uitstoot van miljoenen tonnen CO2. Profiteer optimaal van het daglicht door ramen schoon te houden en gebruik spaarlampen. Door Energy Star-producten te gebruiken, kunt u tot 50 procent op energiekosten besparen.

3) Communiceer milieuvriendelijk. Dankzij technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig meestal mogelijk om op afstand te communiceren. Zo kunt u de auto vaker laten staan wat beter is voor het milieu. Bovendien dalen reiskosten en stijgt de productiviteit door bijvoorbeeld te communiceren via webconferenties.

4) Reis klimaatneutraal. Bereken hoeveel CO2 uw bedrijf uitstoot door auto-, vlieg- en treinreizen. Gebruik hiervoor de gratis online calculator op www.carbonneutral.com. Compenseer de uitstoot door te investeren in duurzame energie- en bosbouwprojecten.

5) Introduceer een milieuvriendelijke bedrijfstrategie. Stel duidelijke, meetbare en haalbare doelen en houd uw medewerkers geregeld op de hoogte over de voortgang.

6) Zet de verwarming laag. Door de verwarming een graad hoger te zetten, stijgen verwarmingskosten met ongeveer acht procent. Let erop dat u geen kamers verwarmt waar niemand is. En zet geen meubilair tegen radiatoren. De kosten van waterverwarming kunnen oplopen tot 60 procent van de totale energiekosten van een gebouw.

7) Zorg voor een milieuvriendelijke supply chain. Dit verbetert de milieuvriendelijkheid van uw bedrijf en stimuleert andere bedrijven om ook een milieuvriendelijker beleid te voeren. Dit kunt u doen door milieuvriendelijke producten van milieubewuste leveranciers te gebruiken.

8) Verminder waterverbruik. Voorzie spoelbakken van waterbesparende apparaten en kranen. Controleer met uw watermeter lekken in ondergrondse leidingen. En kijk of er geen druipende kranen zijn. Druppende kranen verliezen ongeveer twee druppels per minuut. Dit komt neer op 90 liter per week. Ga na welke mogelijkheden er zijn om water te recyclen en drukregulators te plaatsen. Dit minimaliseert het waterverbruik.

Wednesday, February 7, 2007

Blijf alert

Het gewraakte rapport van het Canadese Fraserinstituut heeft ook onze pers bereikt. In het FD een uitgebreid stuk onder de kop 'Denktank betwist opwarming' van aarde.

Wij weten gelukkig beter. Het Fraser instituut is een oude bekende. En waarom het FD het toch nodig acht zo'n stuk te publiceren?

Tuesday, February 6, 2007

Het nieuwe rijden

Na onderling gesteggel zijn de Europese Commissarissen dicht bij een compromisvoorstel over de CO2-uitstoot van nieuwe auto's. De fabrikanten moeten zorgen dat auto's hooguit 130 gram per kilometer uitstoten, waarbij de automobilist zelf nog eens 10 gram moet besparen. Het nieuwe rijden dus.

Het definitieve besluit wordt morgen genomen.

Monday, February 5, 2007

Ze kunnen het niet laten

De skeptici. Het American Enterprise Instituut, een denktank die veel geld ontvangt van Exxon-Mobil en de huidige werkgever is van Ayaan Hirsi Ali, heeft wetenschappers en economen 10.000 dollar geboden om artikelen te publiceren die het IPCC rapport ondermijnen.

Ondertussen in Nederland mocht geoloog en Elsevier columnist Salomon Kronenberg in Tegenpolen optreden. Zijn tegenpool was Reinier van den Berg, meteoroloog van Meteo Consult. Solomon vond het niet nodig dat mensen nu snel actie ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Klimaatverandering is volgens hem een natuurlijk proces waarbij de menselijke invloed niet groot kan zijn. Tegelijktijd heeft hij er het volste vertrouwen in dat onze kinderen en kleinkinderen oplossingen bedenken voor het klimaatprobleem. Huh????

Nu het wetenschappelijk onderbouwd is dat de mens toch echt oorzaak is van alle ellende, zullen de skeptici op zoek gaan naar alle mogelijke middelen om hun gelijk te krijgen. En hun gelijk is? Zo veel mogelijk fossiele brandstoffen verkopen zo lang dat nog kan. Wat de gevolgen ook zijn.


Friday, February 2, 2007

Veel aandacht voor IPCC rapport

Het langverwachte IPCC rapport is geland, en dat is te merken. Alle kranten besteden er aandacht aan: Volkskrant, NRC, Trouw, Telegraaf en regionale kranten en websites. En nu afwachten hoe lang die aandacht blijft.

De mens is dus verantwoordelijk voor klimaatverandering, dat is nu zonneklaar. De Duitse wetenschapper Stefan Rahmstorf heeft sinds het vorige rapport bijgehouden of de voorspellingen van het IPCC uitkomen. Volgens dit instituut zijn de conclusies van het IPCC aan de conservatieve kant.

Kijk maar:



De gevolgen voor Nederland zijn door het NMP en het KNMI in kaart gebracht. Het NMP gaat in op de zeespiegelstijging in Nederland zoals die door het rapport wordt voorspeld. Geen paniek, voorlopig houden we onze voeten wel droog, al moeten we de stand van de wetenschap wel goed blijven volgen.

Het KNMI voorspelt onder andere voor Nederland drogere zomers en nattere winters.

Wereldwijd zijn die gevolgen heel anders. De verhoogte vraag naar Ethanol zorgt nu al voor problemen in Zuid-Amerika, waar de maïsprijzen (waar onder andere tortilla's van gemaakt worden) de pan uit rijzen.

Nu is het vooral spannend, hoe de politiek op dit rapport gaat reageren.

Thursday, February 1, 2007

Actie 2

Spoedoverleg tussen ministeries, berichten in alle kranten en op teletekst. De actie om vanavond 5 minuten het licht uit te doen doet nogal wat stof opwaaien. Toch is er op de site van Tennet niets te vinden over de eventuele gevolgen van de actie.

Het mooie is, dat er blijkbaar zoveel mensen mee willen doen, dat de energiebedrijven bang zijn voor een chaos als het licht ineens weer aangaat. Met zo'n resultaat mag de actie toch al geslaagd heten!

Wednesday, January 31, 2007

Actie!

De gemeente Nijmegen doet mee met de klimaatactie waar ik gisteren over schreef. We hebben nog 1 dag, dus wie doet er verder nog mee?

Aanvalluh!

Onlangs publiceerde een Canadese Think Tank, het Fraser Instituut, een reactie op de komende publicatie van IPCC. Bedoeld als samenvatting voor politici. Hun uitkomst? Het kan alle kanten opgaan met klimaatverandering. DeSmogBlog vond uit een en ander uit over deze Think Tank: niet alleen werden ze gefund door ExxonMobile, ze hebben hun gegevens gebaseerd op oude versies van het rapport.

De aanval op het IPCC is begonnen. Welke strategie en tactiek zullen de Nederlandse kranten en tijdschriften volgen?

Tuesday, January 30, 2007

Lichten uit!

Deze actie kreeg ik via mijn mail. Ik vond het een goed idee, dus doe mee!

Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van de burgers tegen de klimaatsverandering. L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep:

Gun de planeet 5 minuten rust!Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van19u55 tot 20.00u. Het gaat er niet om alleen die dag gedurende 5 minuten energie te besparen. Wel om de aandacht van de burgers, de media, de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen!

Monday, January 29, 2007

Sceptici kunnen wel inpakken

Terwijl klimaatsceptici nog overal aan de bel trekken (regelmatig in HP/De Tijd en onlangs ook in het nieuwe Opinio), komt a.s. vrijdag het nieuwe rapport van IPCC.

Dat de mens een groot veroorzaker is van alle ellende, lijdt geen twijfel meer. Het IPCC verwacht grote veranderingen in het klimaat:
- de temperatuur kan wel tot zo'n 6 graden stijgen.
- hitte golven worden intenser, duren langer en komen vaker voor;
- tropische stormen en orkanen worden heftiger, met meer regen en overstromingen aan de kust;
- De noordpool wordt ijsvrij in de zomer, gletsjers, ijskappen smelten;
- de zeespiegel stijgt naar verwachting met 0,43 cm in 2100.

volgens het IPCC kan de klimaatverandering niet het gevolg zijn van een natuurlijke variatie in klimaat, zoals veel sceptici beweren. De veranderingen vinden plaats in een tijd waarin natuurlijke elementen juist voor een verkoelend effect zouden moeten zorgen.

Maar sceptici zullen nu ongetwijfeld nog harder roepen dat de wetenschappers van het IPCC dit alleen maar beweren omdat ze geld moeten verdienen aan klimaatverandering...

Thursday, January 25, 2007

Kabinet moet duurzame ontwikkeling als motto kiezen

"We moeten onze zegeningen tellen: er is veel meer aandacht voor duurzaamheid dan tien jaar geleden. Maar we brengen in Nederland alles terug tot technische problemen. Het grote verhaal zijn we kwijt.” Dat zegt prof. Jan Rotmans in Trouw.


Trouw Groen publiceert overigens over het 'groene' nieuws. Eindelijk een uitgever die het snapt.

Het valt tegen

Die State of the Union van Bush. In de Washington Post en van Reuters een artikel met een reactie op de State of the Union van Bush. Teleurstelling alom en angst dat het op details nog minder gunstig uit zal pakken.

Nog een jaar, dan zijn er nieuwe verkiezingen in Amerika. Pfft, dat duurt nog even...

Wednesday, January 24, 2007

Bush spreekt het woord 'klimaatverandering' uit

In 10 jaar tijd 20 procent minder olie verbruiken. Dat stelde Bush in zijn jaarlijkse State of the Union. De VN, bij monde van Yvo de Boer, vindt dit bemoedigend. Maar volgens mij zegt Bush feitelijk niets nieuws. Dit plan werd al door de top van het bedrijfsleven ondersteund. En blijkbaar kwam het woord 'klimaatverandering' niet zonder problemen over zijn lippen.

Klimaatverandering staat in ieder geval stevig bij iedereen op de agenda en Bush kan er niet meer omheen. Next big Thing: het World Economic Forum in Davos, dat vandaag is begonnen. Naast web 2.0 en Azië is het klimaat toponderwerp van gesprek. Zou Bono nog iets kunnen betekenen?

Task Force eist meer

De Task Force Energietranisitie, die de overheid adviseert op het gebied van energie, heeft een nieuwe brief naar informateur Wijffels gestuurd. De brief wijkt af van de vorige brief van 21 december. In de nieuwe brief zijn beleidsinstrumenten wel wenselijk en wordt de doelstelling voor uitstoot aangescherpt.

Goed werk, Sible!

Smelten gaat door

De ski-industrie heeft het vanaf dit jaar echt begrepen. Ze moeten een andere bron van inkomsten gaan zoeken. Nog een smeltbericht: de gletsjers in de Alpen zijn rond 2050 verdwenen. Zo voorspelt Roland Psenner van de universiteit van het Instituut voor Ecologie in Innsbruck.

Het is een conservatieve meting, volgens Psenner.

Staat van het klimaat

Wil je echt weten hoe het er met het klimaat voorstaat, lees dan de Staat van het klimaat. Het rapport is opgesteld door het Platform Communication on Climate Change. Goed leesbaar en genuanceerd.

Doen dus!

Monday, January 22, 2007

Niet 1,5 graden maar 5

Robert Watson, voormalig voorzitter van de klimaatcommissie van de VN, de IPCC stelt: „Het derde rapport was nog vrij voorzichtig. Ik ken het vierde rapport niet, maar uit allerlei onderzoeken is duidelijk geworden dat de laatste onzekerheden zijn verdwenen en dat de temperatuursstijging eerder in de buurt van de vijf, zes graden ligt, of zelfs nog hoger, dan rond die anderhalf. Als we zo door blijven gaan.”

Ondergrondse opslag van CO2 is de enige oplossing volgens hem. Ook aan ondergrondse opslag kleven risico's, zoals het weglekken van CO2, verzuring van het grondwater of het activeren van breuken, maar het lijkt mij een van de minst kwade alternatieven.

Wednesday, January 17, 2007

Doomsday

The bulletin of Atomic Scientist houdt de veiligheid van de wereld in de gaten via hun Doomsday Clock. Deze werd voor het eerst 'gezet' in 1947, als antwoord op de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De groep heeft voor nu ook klimaatverandering meegewogen en heeft de klok op vijf minuten voor twaalf gezet, in plaats van zeven.

Het is voor het eerst sinds de koude oorlog dat de klok weer zo dicht bij 12 uur staat.

We gaan maar door

Uit recent onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) blijkt dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen door de mens sinds 1970 met 75% is gestegen. Deze trend wordt geschat op basis van internationale rapportages en statistieken.

In 2004 was de toename 4 procent. China wordt net wakker, dus die groei zal nog wel even doorgaan.

Monday, January 15, 2007

Bush is om

Tenminste, als we dit artikel in The Guardian mogen geloven. Bush zal in the State of the Union, later deze maand, drastische maatregelen aankondigen tegen klimaatverandering. Blair hoopt dat de USA alsnog het Kyoto-verdrag zal ondertekenen.

Het zou een historische ommekeer zijn.

Nederland op vingers getikt

De Europese Commissie vindt dat Nederland de industrie teveel ruimte geeft om CO2 uit te stoten. Woensdag wordt dit officieel bekend gemaakt. Commissaris Dimas had al aangekondigd stappen te ondernemen tegen landen die te ruimhartig waren in hun CO2-toewijzingsplannen.

Eén van de kritiekpunten is dat Nederland volgens de EC teveel ruimte geeft aan de industrie om buiten de EU emissierechten op te kopen. Bovendien is er een conflict over het overhevelen van CO2-rechten van energiebedrijven naar de industrie.

Balkenende was zo tevreden over het Nederlands beleid tot nu toe. Hoe zal dat na de formatie verder gaan?

Friday, January 12, 2007

ExxonMobile krabbelt terug!

Mark Boudreaux, woordvoerder van Exxon, verklaart dat het bedrijf in overleg is met 20 andere giganten over regulering omtrent broeikasgassen. Volgens de woordvoerder is de positie van Exxon op het gebied van klimaatverandering lange tijd verkeerd geïnterpreteerd. Exxon stopt ook met het geven van fondsen aan de Competitive Enterprise Institute.

Wat een democratische meerderheid in het Congres al niet teweeg kan brengen!

Thursday, January 11, 2007

Anti-klimaat

En terwijl de Europese Unie druk uitoefent op het Witte Huis om Kyoto te omarmen, bewijst een rapport dat ExxonMobil klimaatverandering op dezelfde wijze aanpakt als destijds anti-rookcampagne werd aangepakt.

Hoe? Door:

-twijfel te zaaien bij alle wetenschappelijke onderzoeken;

-het sponsoren en het geven van fondsen aan diverse organisaties om zo een 'breed sceptisch platform'te creeren;

-recruteren van mensen die een 'tegengeluid' laten horen;

-aangeven dat hun tegenstand tot actie voortkomt uit een verzoek tot 'sound science'en niet uit eigenbelang voor het bedrijf;

-gebruik te maken van de toegang tot de Bush regering om overheidscommunicatie en politiek te vormen.

Ik ben benieuwd welke organisatie het eerst tegen ExxonMobile gaat procederen.

Nog warmer?

Volgens de Britse Meteorologische dienst is het goed mogelijk dat 2007 het warmste jaar ooit wordt, dankzij de klimaatverandering en El Niño.

Het begin hebben we al...

Tuesday, January 9, 2007

Brussel: 'Uitstoot terug naar niveau 1990'

De Europese Commissie wil alle rijke, geïndustrialiseerde landen uitdagen om de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent terugbrengen. Dat komt naar op een terugkeren naar het niveau van 1990. De Europese Commissie komt woensdag met een rapport over energie en klimaatbeheersing.

Op de site van het Financieele Dagblad kunt u ook reacties horen van hoogleraar Milieukunde Pier Vellinga en Joris Thijsen, woordvoerder Klimaat en Energie van Greenpeace.

Het plan is er, nu de uitvoering nog.

Monday, January 8, 2007

Noordzeekust wordt Rivièra

Dat concludeert althans de Gelderlander naar aanleiding van een rapport van de Europese Commissie. Nederland komt er in het rapport relatief goed vanaf. Het zuiden van Europa is minder gelukkig. Door de te verwachten hitte zullen veel meer mensen eerder doodgaan.

Rivièra aan de Noordzee. Dan moet het niet te hard regenen.

Thursday, January 4, 2007

Op snelheid

Wetenschappers uit Australië zeggen dat klimaatverandering in dit continent sneller gaat dan in de rest van de wereld. Dat heb ik ook horen zeggen van het Noordpoolgebied en Europa.

Is het niet zo dat klimaatverandering overal sneller gaat dan verwacht?