Wednesday, January 31, 2007

Actie!

De gemeente Nijmegen doet mee met de klimaatactie waar ik gisteren over schreef. We hebben nog 1 dag, dus wie doet er verder nog mee?

Aanvalluh!

Onlangs publiceerde een Canadese Think Tank, het Fraser Instituut, een reactie op de komende publicatie van IPCC. Bedoeld als samenvatting voor politici. Hun uitkomst? Het kan alle kanten opgaan met klimaatverandering. DeSmogBlog vond uit een en ander uit over deze Think Tank: niet alleen werden ze gefund door ExxonMobile, ze hebben hun gegevens gebaseerd op oude versies van het rapport.

De aanval op het IPCC is begonnen. Welke strategie en tactiek zullen de Nederlandse kranten en tijdschriften volgen?

Tuesday, January 30, 2007

Lichten uit!

Deze actie kreeg ik via mijn mail. Ik vond het een goed idee, dus doe mee!

Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van de burgers tegen de klimaatsverandering. L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep:

Gun de planeet 5 minuten rust!Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van19u55 tot 20.00u. Het gaat er niet om alleen die dag gedurende 5 minuten energie te besparen. Wel om de aandacht van de burgers, de media, de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen!

Monday, January 29, 2007

Sceptici kunnen wel inpakken

Terwijl klimaatsceptici nog overal aan de bel trekken (regelmatig in HP/De Tijd en onlangs ook in het nieuwe Opinio), komt a.s. vrijdag het nieuwe rapport van IPCC.

Dat de mens een groot veroorzaker is van alle ellende, lijdt geen twijfel meer. Het IPCC verwacht grote veranderingen in het klimaat:
- de temperatuur kan wel tot zo'n 6 graden stijgen.
- hitte golven worden intenser, duren langer en komen vaker voor;
- tropische stormen en orkanen worden heftiger, met meer regen en overstromingen aan de kust;
- De noordpool wordt ijsvrij in de zomer, gletsjers, ijskappen smelten;
- de zeespiegel stijgt naar verwachting met 0,43 cm in 2100.

volgens het IPCC kan de klimaatverandering niet het gevolg zijn van een natuurlijke variatie in klimaat, zoals veel sceptici beweren. De veranderingen vinden plaats in een tijd waarin natuurlijke elementen juist voor een verkoelend effect zouden moeten zorgen.

Maar sceptici zullen nu ongetwijfeld nog harder roepen dat de wetenschappers van het IPCC dit alleen maar beweren omdat ze geld moeten verdienen aan klimaatverandering...

Thursday, January 25, 2007

Kabinet moet duurzame ontwikkeling als motto kiezen

"We moeten onze zegeningen tellen: er is veel meer aandacht voor duurzaamheid dan tien jaar geleden. Maar we brengen in Nederland alles terug tot technische problemen. Het grote verhaal zijn we kwijt.” Dat zegt prof. Jan Rotmans in Trouw.


Trouw Groen publiceert overigens over het 'groene' nieuws. Eindelijk een uitgever die het snapt.

Het valt tegen

Die State of the Union van Bush. In de Washington Post en van Reuters een artikel met een reactie op de State of the Union van Bush. Teleurstelling alom en angst dat het op details nog minder gunstig uit zal pakken.

Nog een jaar, dan zijn er nieuwe verkiezingen in Amerika. Pfft, dat duurt nog even...

Wednesday, January 24, 2007

Bush spreekt het woord 'klimaatverandering' uit

In 10 jaar tijd 20 procent minder olie verbruiken. Dat stelde Bush in zijn jaarlijkse State of the Union. De VN, bij monde van Yvo de Boer, vindt dit bemoedigend. Maar volgens mij zegt Bush feitelijk niets nieuws. Dit plan werd al door de top van het bedrijfsleven ondersteund. En blijkbaar kwam het woord 'klimaatverandering' niet zonder problemen over zijn lippen.

Klimaatverandering staat in ieder geval stevig bij iedereen op de agenda en Bush kan er niet meer omheen. Next big Thing: het World Economic Forum in Davos, dat vandaag is begonnen. Naast web 2.0 en Azië is het klimaat toponderwerp van gesprek. Zou Bono nog iets kunnen betekenen?

Task Force eist meer

De Task Force Energietranisitie, die de overheid adviseert op het gebied van energie, heeft een nieuwe brief naar informateur Wijffels gestuurd. De brief wijkt af van de vorige brief van 21 december. In de nieuwe brief zijn beleidsinstrumenten wel wenselijk en wordt de doelstelling voor uitstoot aangescherpt.

Goed werk, Sible!

Smelten gaat door

De ski-industrie heeft het vanaf dit jaar echt begrepen. Ze moeten een andere bron van inkomsten gaan zoeken. Nog een smeltbericht: de gletsjers in de Alpen zijn rond 2050 verdwenen. Zo voorspelt Roland Psenner van de universiteit van het Instituut voor Ecologie in Innsbruck.

Het is een conservatieve meting, volgens Psenner.

Staat van het klimaat

Wil je echt weten hoe het er met het klimaat voorstaat, lees dan de Staat van het klimaat. Het rapport is opgesteld door het Platform Communication on Climate Change. Goed leesbaar en genuanceerd.

Doen dus!

Monday, January 22, 2007

Niet 1,5 graden maar 5

Robert Watson, voormalig voorzitter van de klimaatcommissie van de VN, de IPCC stelt: „Het derde rapport was nog vrij voorzichtig. Ik ken het vierde rapport niet, maar uit allerlei onderzoeken is duidelijk geworden dat de laatste onzekerheden zijn verdwenen en dat de temperatuursstijging eerder in de buurt van de vijf, zes graden ligt, of zelfs nog hoger, dan rond die anderhalf. Als we zo door blijven gaan.”

Ondergrondse opslag van CO2 is de enige oplossing volgens hem. Ook aan ondergrondse opslag kleven risico's, zoals het weglekken van CO2, verzuring van het grondwater of het activeren van breuken, maar het lijkt mij een van de minst kwade alternatieven.

Wednesday, January 17, 2007

Doomsday

The bulletin of Atomic Scientist houdt de veiligheid van de wereld in de gaten via hun Doomsday Clock. Deze werd voor het eerst 'gezet' in 1947, als antwoord op de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De groep heeft voor nu ook klimaatverandering meegewogen en heeft de klok op vijf minuten voor twaalf gezet, in plaats van zeven.

Het is voor het eerst sinds de koude oorlog dat de klok weer zo dicht bij 12 uur staat.

We gaan maar door

Uit recent onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) blijkt dat de mondiale uitstoot van broeikasgassen door de mens sinds 1970 met 75% is gestegen. Deze trend wordt geschat op basis van internationale rapportages en statistieken.

In 2004 was de toename 4 procent. China wordt net wakker, dus die groei zal nog wel even doorgaan.

Monday, January 15, 2007

Bush is om

Tenminste, als we dit artikel in The Guardian mogen geloven. Bush zal in the State of the Union, later deze maand, drastische maatregelen aankondigen tegen klimaatverandering. Blair hoopt dat de USA alsnog het Kyoto-verdrag zal ondertekenen.

Het zou een historische ommekeer zijn.

Nederland op vingers getikt

De Europese Commissie vindt dat Nederland de industrie teveel ruimte geeft om CO2 uit te stoten. Woensdag wordt dit officieel bekend gemaakt. Commissaris Dimas had al aangekondigd stappen te ondernemen tegen landen die te ruimhartig waren in hun CO2-toewijzingsplannen.

Eén van de kritiekpunten is dat Nederland volgens de EC teveel ruimte geeft aan de industrie om buiten de EU emissierechten op te kopen. Bovendien is er een conflict over het overhevelen van CO2-rechten van energiebedrijven naar de industrie.

Balkenende was zo tevreden over het Nederlands beleid tot nu toe. Hoe zal dat na de formatie verder gaan?

Friday, January 12, 2007

ExxonMobile krabbelt terug!

Mark Boudreaux, woordvoerder van Exxon, verklaart dat het bedrijf in overleg is met 20 andere giganten over regulering omtrent broeikasgassen. Volgens de woordvoerder is de positie van Exxon op het gebied van klimaatverandering lange tijd verkeerd geïnterpreteerd. Exxon stopt ook met het geven van fondsen aan de Competitive Enterprise Institute.

Wat een democratische meerderheid in het Congres al niet teweeg kan brengen!

Thursday, January 11, 2007

Anti-klimaat

En terwijl de Europese Unie druk uitoefent op het Witte Huis om Kyoto te omarmen, bewijst een rapport dat ExxonMobil klimaatverandering op dezelfde wijze aanpakt als destijds anti-rookcampagne werd aangepakt.

Hoe? Door:

-twijfel te zaaien bij alle wetenschappelijke onderzoeken;

-het sponsoren en het geven van fondsen aan diverse organisaties om zo een 'breed sceptisch platform'te creeren;

-recruteren van mensen die een 'tegengeluid' laten horen;

-aangeven dat hun tegenstand tot actie voortkomt uit een verzoek tot 'sound science'en niet uit eigenbelang voor het bedrijf;

-gebruik te maken van de toegang tot de Bush regering om overheidscommunicatie en politiek te vormen.

Ik ben benieuwd welke organisatie het eerst tegen ExxonMobile gaat procederen.

Nog warmer?

Volgens de Britse Meteorologische dienst is het goed mogelijk dat 2007 het warmste jaar ooit wordt, dankzij de klimaatverandering en El Niño.

Het begin hebben we al...

Tuesday, January 9, 2007

Brussel: 'Uitstoot terug naar niveau 1990'

De Europese Commissie wil alle rijke, geïndustrialiseerde landen uitdagen om de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent terugbrengen. Dat komt naar op een terugkeren naar het niveau van 1990. De Europese Commissie komt woensdag met een rapport over energie en klimaatbeheersing.

Op de site van het Financieele Dagblad kunt u ook reacties horen van hoogleraar Milieukunde Pier Vellinga en Joris Thijsen, woordvoerder Klimaat en Energie van Greenpeace.

Het plan is er, nu de uitvoering nog.

Monday, January 8, 2007

Noordzeekust wordt Rivièra

Dat concludeert althans de Gelderlander naar aanleiding van een rapport van de Europese Commissie. Nederland komt er in het rapport relatief goed vanaf. Het zuiden van Europa is minder gelukkig. Door de te verwachten hitte zullen veel meer mensen eerder doodgaan.

Rivièra aan de Noordzee. Dan moet het niet te hard regenen.

Thursday, January 4, 2007

Op snelheid

Wetenschappers uit Australië zeggen dat klimaatverandering in dit continent sneller gaat dan in de rest van de wereld. Dat heb ik ook horen zeggen van het Noordpoolgebied en Europa.

Is het niet zo dat klimaatverandering overal sneller gaat dan verwacht?