Wednesday, June 27, 2007
klimaat in de media
Ik ben dan zelf op vakantie, maar iedereen die thuis is: kijken dus!
Tuesday, June 26, 2007
Energieplan 'Meer met minder'
Nu het echt om concrete maatregelen moet gaan, worden de stellingen betrokken. Het is gemakkelijk om samen te roepen dat er iets moet gebeuren, maar in concreto verschillen de meningen flink en werkt ieder met zijn eigen agenda.
Zo is de Stichting Natuur en Milieu is uit het Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO) gestapt. Natuur en Milieu zegt nooit van dat plan op de hoogte te zijn gesteld, en wil er daarom niet haar handtekening onder zetten. Volgens de milieuorganisatie kan er veel meer en goedkoper energie bespaard worden in gebouwen dan nu gepland. Bovendien heeft 'Meer met Minder' het karakter van vrijwillige afspraken zonder sancties als partijen zich er niet aan houden. De kans op mislukken is volgens Natuur en milieu daardoor groot.
Het Nationaal Energieplan ’Meer met minder’, opgesteld door EnergieNed, Aedes en PeGO, voorziet in een besparing van 30 procent van het totale energieverbruik in 2020. Daarvoor moeten jaarlijks 200.000 tot 300.000 bestaande woningen en gebouwen worden geïsoleerd en bekeken op zuiniger energiegebruik.Off topic: Sorry voor de beperkte berichtgeving van de laatste tijd. Werk is druk en en ik heb vergaande plannen om een eigen communicatiebureau op te starten, dan blijft er dus automatisch minder tijd over voor deze blog.
Monday, June 18, 2007
Bedrijven en klimaat
In de kledingindustrie gebeurt nu ook van alles. Zelfs H&M gaat groen. Na een testfase, komt er deze herfst een brede collectie van verantwoord geproduceerde producten in de winkel te liggen. Dan gaat het alleen om de materialen, want het is de vraag onder welke omstandigheden de werknemers deze verantwoorde materialen moeten verwerken.
Maar de trend is gezet. Let bij kleding op het label Ökotex 100. Dit label vind je in kleding die is getest op de aanwezigheid van schadelijke gifresten. Dit keurmerk garandeert dat het gif zoveel mogelijk weggespoeld is en dus voor de gebruiker geen probleem meer is. Dat betekent niet dat de productie milieuvriendelijk is.
Wednesday, June 6, 2007
Oproep aan G8
Een grote alliantie van Business counsils en andere organisaties uit diverse continenten roept eveneens op tot actie. Zij willen het volgende (in Engels)
· Agree in December 2007 at the global climate negotiations in Bali to conclude negotiations on sucha global agreement by 2009.
· Agree during 2007 on elements of a stable long term market framework for low carbon technologydevelopment and deployment.
· Agree now in Heiligendamm to maintain continuity in the legally binding frameworks underpinningthe carbon market.
Sebastian Gallehr, van e5, De European Business Council for Sustainable Energy, zegt: “The business community has recognised the seriousness of climate change and is ready to act. We urge the leaders of the G8 to create the political momentum needed to deliver the long-term, international policy framework that will enable business to plan, invest, develop and deploy low carbon technologies and products.”
Nu maar hopen dat ze luisteren in Heiligendamm. Maar volgens een bericht op NRC, komt er geen slotverklaring over broeikasgassen.
Tuesday, June 5, 2007
Spreken met twee tongen
Bush heeft zijn mond vol over het milieu en wat daaraan gedaan moet worden, maar intussen krijgen wetenschappers die afhankelijk zijn van data via Satelieten steeds minder funding.
Vanwege de kosten heeft het ministerie van Defensie besloten minder satelieten de ruimte in de sturen. Bovendien verzamelen deze satelieten vooral data over het weer om weersvoorspellingen te doen en minder data over het klimaat.
Met dank aan Desmogblog, die er steeds maar weer in slagen het nieuws te laten kantelen.
Monday, June 4, 2007
Spannende dagen
Voor Blair is het erop of eronder. Hij wil graag eindigen met een groot succes, maar dan moet Bush wel met hem meegaan.
Ondertussen trekt het klimaat zich niets van dit getouwtrek aan. Onderzoekers komen opnieuw met alarmerende cijfers. De CO2 uitstoot is veel hoger dan verwacht, de ijskappen op de Noordpool smelten veel sneller dan verwacht en de zeespiegel stijgt sneller dan verwacht.
China krijgt natuurlijk de Zwarte Pietenrol, want zij willen niet aan het milieu werken, aldus de Telegraaf. Voordat we China en Inda de nieuwe schurkenrol toedichten, moeten we toch ook echt denken aan de rol van het Rijke Westen, dat jarenlang de grootste vervuiler was. Maar lees de reacties bij het artikel in de Telegraaf en de moed zakt je in de schoenen.