Monday, September 28, 2009

Senternovem start kennisnetwerk Duurzaam Inkopen

Het kennisnetwerk dat SenterNovem wil opbouwen bestaat, naast leden, uit bijeenkomsten en een digitaal platform. Als netwerklid mag u natuurlijk zelf bepalen waar u aan deelneemt.

Aanmelding is mogelijk voor 1 of meerdere thema’s. De thema-indeling is: ICT – Facilitair – Bouw – Grond Weg en Waterbouw (GWW) – Mobiliteit – Organisatorische inbedding van Duurzaam Inkopen – Sociale criteria. U kunt bij aanmelding aangeven wat uw voorkeuren en wensen zijn, zodat thema’s en het programma hier op aansluiten.

Het kennisnetwerk is voornamelijk gericht op inkopers en beleidsadviseurs van lagere overheden, maar andere (overheids)geïnteresseerden zijn zeker welkom.

Het kennisnetwerk beschikt over een digitaal platform op internet (onderdeel van PIANOo desk). Dat is een afgeschermde site die alleen toegankelijk is voor de leden van het kennisnetwerk Duurzaam Inkopen. Hierop kunt u bijvoorbeeld documenten delen met anderen, discussies beginnen, vragen stellen etc. over het onderwerp Duurzaam Inkopen.
Er zijn geen deelnamekosten verbonden aan het netwerk.

Sunday, September 27, 2009

LED-presentatie voor kantoor


Meer weten over LED-verlichting kan bij projectverlichting specialist ArpaLight in de speciaal ingerichte belevingsruimte 'MOCK-up'. Dit is is een tentoonstelling, laboratorium en scholingscentrum van Nimbus en Arpalight.


MOCK-UP presenteert de gehele LED collectie van Nimbus. Daarnaast zijn verwante producten en effecten van lichtbronnen tentoon gesteld. Ook zijn de producten toegepast in realistische omgevingen: werken, loungen, vergaderen en presenteren. De ruimte biedt ook de gelegenheid groepen tot 15 personen te scholen op het gebied van energiebesparing. Arpalight geeft ook aan dat er experts beschikbaar zijn om bezoekers te informeren over de huidige stand van techniek (LED en domotica).


Friday, September 25, 2009

Milieubelasting kantoormeubilair inzichtelijk

Ahrend heeft onlangs zijn nieuwe Ecobase in gebruik genomen. Met deze vernieuwde ‘Ecobase 2.0’ wordt volgens de inrichter de milieuscore van kantoormeubilair, bureau- en vergaderstoelen alsmede hun onderdelen inzichtelijk en vergelijkbaar gemaakt.

Het systeem maakt de milieubelasting inzichtelijk voor iedere afzonderlijke component van een product. Daarmee is het instrument tevens uitstekend bruikbaar voor actieve toepassing bij productontwikkeling, alsmede voor analytische doeleinden.

De milieueffecten worden onder andere gemeten op het gebied van energieverbruik, CO2-uitstoot, verzuring en toxiciteit. In de Ecobase wordt een vertaling gemaakt van deze technische begrippen naar dagelijkse situaties, zoals het aantal gereden kilometers of het aantal dagen gasverbruik van een gemiddeld Nederlands gezin. Zo maakt Ahrend voor haar klanten inzichtelijk wat de milieubelasting is en hoe deze kan worden verminderd.

Duurzaam bloemetje


Bloemen zijn vaak prachtig om te zien, maar de teelt ervan heeft nogal wat nadelen. Veel kunstmest, veel energie, en hoge transportkosten. Om niet te spreken van de ellendige arbeidsomstandigheden in Afrika.
Misschien is het handig eens op zoek te gaan naar een duurzame variant? Milieu-Centraal geeft op haar site een flink aantal tips. Er is ook een Europese campagne om de bloementeelt duurzamer te maken. Kunnen we toch met een gerust hart weer een bloemetje in het kantoor zetten.

Wednesday, September 23, 2009

Energiebesparing met LedNed lichtlijn

Op maandag 28 september 2009 presenteert de Nederlandse ledfabrikant LedNed tijdens de Vakbeurs Elektrotechniek in de Jaarbeurs Utrecht de nieuwste innovatie op het gebied van ledverlichting: de Led-Lichtlijn. In 2008 stond innovatie op ledgebied nog in het teken van dimbaarheid.

In de Led-Lichtlijn zijn volgens LedNed aanwezigheidsdetectie, automatische dimbaarheid, daglicht correctie en noodverlichting geïntegreerd. Hierdoor wordt het licht in een omgeving automatisch gedimd als er geen mensen aanwezig zijn; branden lampen in de buurt van ramen minder fel vergeleken met plekken waar geen daglicht komt; en fungeert de lichtlijn ook als noodverlichting in geval van stroomuitval. De lichtlijn maakt gebruik van diverse optieken, waardoor het inzetbaar is in ruimtes van 2,5 meter tot 13 meter hoogte. Het unieke design maakt het mogelijk om de lichtlijn in te zetten van laagbouw tot ruimtes van 13 meter hoog. De nieuwe Led-Lichtlijn van LedNed is daarmee een wereldprimeur.

Op de stand van LedNed op de Jaarbeurs Utrecht is een speciale gang gebouwd waarin bezoekers alle facetten van de nieuwe lichtlijn zelf kunnen ervaren en testen.

Monday, September 21, 2009

Blue Angel certificering voor Sharp A3 printers


De nieuwe A3 zwart-wit MFP’s van Sharp, de MX-M363N en MX-M503N, dragen het milieukeurmerk van Blue Angel.

Bij de productie van de MFP's heeft Sharp afgezien van materialen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.

De milieustrategie van Sharp omvat onder meer de fabricage van energiebesparende en energieproducerende producten in ecologisch geavanceerde fabrieken en de verantwoordelijke en bewuste omgang met natuurlijke hulpbronnen.



KPN zamelt oude mobieltje in


Vandaag is KPN begonnen met het inzamelen van oude mobiele telefoons. Deze ‘afdankertjes’ worden hergebruikt of anders milieuvriendelijk verwerkt. De opbrengsten gaan naar het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN. Geschat wordt dat er in Nederland tot 20 miljoen afgedankte mobieltjes in lades en speelgoedbakken liggen. De oude telefoons kunnen in de KPN winkels of Primafoon worden afgegeven of via retourenveloppen gratis worden opgestuurd.

Het Mooiste Contact Fonds maakt deel uit van het maatschappelijk beleid van KPN. Opgericht begin 2008, is het fonds bedoeld om sociale contacten mogelijk te maken voor mensen voor wie dit niet eenvoudig is. Voorbeelden hiervan zijn ‘KlasseContact’, dat chronisch zieke kinderen door internet in beeld en geluid deel kan laten nemen aan lessen op school, de ‘ComputerPlusBus’, waar ouderen tekst en uitleg krijgen over computers en internet en ‘Resto’s VanHarte’ waarmee KPN medewerkers helpen om sociaal contact tussen bewoners in achterstandswijken te verbeteren.

Buy IT Fair

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) publiceert een handleiding voor het duurzaam inkopen van computers. De handleiding beschrijft de mogelijkheden voor inkopers om sociale criteria, zoals arbeidsomstandigheden, mee te nemen in aanbestedingen.

Aan de hand van praktische tips en voorbeelden neemt de SOMO-handleiding elke fase van een aanbesteding van computers door. De handleiding geeft handvatten om die invloed op een positieve manier aan te wenden. "Het noemen van de fundamentele arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie in een aanbesteding kan bijvoorbeeld leiden tot betere arbeidsomstandigheden in elektronicafabrieken in China, Thailand en de Filippijnen", zegt auteur Bart Slob.

De aanbevelingen in de SOMO-handleiding overstijgen het ambitieniveau van SenterNovem, en de haalbaarheid van de voorstellen is juridisch getoetst.

SOMO doet sinds 2004 onderzoek naar productieomstandigheden in de elektronicasector.
Naast de inkopersgids kunnen inkopers vanaf vandaag ook gebruik maken van de zogenaamde Company Monitor. Hier wordt per computerbedrijf een overzicht gegeven hoe de duurzaamheid van deze bedrijven positief en negatief in het nieuws zijn gekomen. De Company Monitor is te vinden op www.procureitfair.org.

Monday, September 14, 2009

FSC certificering MultiCopy

80 Vestigingen in één keer gecertificeerd! Alle MultiCopy grafische bedrijven zijn vanaf nu FSC gecertificeerd.

De circa 80 MultiCopy vestigingen kunnen met het FSC keurmerk drukken en printen op papier dat daarvoor in aanmerking komt.

Friday, September 11, 2009

Eerste duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw gelanceerd

Dutch Green Building Council (DGBC) lanceert het keurmerk BREEAM-NL Nieuwbouw. Volgens de DGBC maakt het keurmerk duurzame gebouwen zichtbaar in de markt. Organisaties die van maart tot juni meewerkten aan de pilotpojecten krijgen voorrang bij het behalen van een certificaat.

Het beoordelingssysteem dat nu is gelanceerd heeft de aanduiding Versie 1.0 meekregen.Versie 2.0 zal naar verwachting in de loopvan 2010 verschijnen. De DGBC nodigt participanten en aangesloten Experts en Assessoren duit om te reageren.

Vanaf 1 oktober is de volledige tekst van BREEAM-NL versie 1.0 als PDF beschikbaar. Kijk voor de laatste versie van de tekst op www.wiki.dgbc.nl.

Wednesday, September 9, 2009

Jalema ontvangt cradle to cradle certificaten


Jalema is de eerste fabrikant van professionele archiefsystemen in Nederland die Cradle to Cradle certificaten ontvangt. Vier complete productlijnen, met in totaal 53 producten, zijn door MBDC (het wetenschappelijk bureau van Michael Braungart en William McDonough) "Cradle to Cradle Silver Certified".

Bij Jalema is een werkgroep onder leiding van technisch adjunct directeur Geert Leenen al een hele tijd bezig met duurzame grondstoffen en duurzame productiemethoden. Doordat de productie in Nederland plaatsvindt, is dit goed te controleren en monitoren. De stap naar een C2C certificering was een logische.

De C2C gecertificeerde productlijnen zijn Arnato, Jaleco, Secolor en Infinio.

Tuesday, September 8, 2009

Ericsson: ICT hoog op agenda UN Climate Change Conferentie

Ericsson stelt dat Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) cruciaal is bij het realiseren van een milieuvriendelijke infrastructuur voor de 21ste eeuw. Door slim gebruik te maken van de moderne communicatie-infrastructuur, kan de economische ontwikkeling doorgaan, terwijl de CO2-uitstoot drastisch wordt teruggedrongen.

Hans Vestberg, CFO en startend CEO van Ericsson, sprak gisteren op het Broadband World Forum in Parijs. "Er wordt al veel te lang gesteld dat het terugdringen van CO2-uitstoot een afweging is tussen economische ontwikkelingen enerzijds en de zorg voor onze planeet anderzijds. Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Omdat de ICT-sector een grote rol kan spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot, is het belangrijk dat regeringsleiders ICT hoog op de agenda zetten op de aanstaande Conventie over de klimaatsverandering van de Verenigde Naties in Kopenhagen (COP15) in december."

Vestberg vervolgt: "Onderzoeken tonen aan dat ICT de wereldwijde CO2-emissie in 2020 met 15 procent kan terugdringen. Ericsson is ervan overtuigd dat met een innovatiegedreven klimaatagenda de reductie nog groter kan zijn. Moderne ICT-oplossingen, van onderwijs tot informatiediensten, in de gezondheidszorg tot de transportsector, geven toegang tot vitale diensten, zonder dat het milieu hoeft te worden opgeofferd."

Wat nodig is om de ongeveer 50-80 procent emissie bezuinigingen in 2050 te realiseren - het algemeen erkende niveau dat nodig is om de klimaatsverandering te stoppen - is het niet meer streven naar incrementele emissiereducties, maar om te werken aan een manier om zaken anders te doen; dus om 'slimmere manieren' te bedenken die meetbare besparingen kunnen leveren. Dit kan de kwaliteit van leven vergroten, terwijl de uitstoot drastisch verminderd wordt.

Monday, September 7, 2009

Eerste volledig met LED verlichtte industriepand

Het nieuwe bedrijfspand van Kompak in Etten Leur wordt naar eigen zeggen een wereldprimeur: het eerste industriepand ter wereld dat volledig wordt verlicht met hoogrendement ledlampen. Zowel binnen als buiten zorgen meer dan 100.000 LEDS van LedNed voor de verlichting. Het pand wordt in februari 2010 geopend.

Door de inzet van ledverlichting bespaart Kompak jaarlijks circa 200.000 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan een besparing van circa 135.000 kg CO2 uitstoot. Financieel levert de ledverlichting volgens Kompak een besparing van €35.000,= per jaar aan energiekosten. Het ontwerp van het pand is van architectenbureau Best Architecten.

LedNed ontwikkelde een nieuwe LED Lichtlijn van ruim 3.500 meter voor ruimtes van 3.5 meter tot 15 meter hoog. Deze lijn bestaat uit verschillende individueelaanstuurbare segmenten en is voorzien van aanwezigheidsdetectie, daglicht sturing op instelbare niveaus, minimumlicht optie en intensiteit verhoging op instelbare plaatsen waar een meer dan gemiddeldl ichtniveau gewenst is voor specifiek zeer nauwkeurige werkzaamheden. Alle lichtlijnen zijn IP66 uitgevoerd en volledig KEMA CE gekeurd.

Voor de kantoren en publieke ruimten is gekozen voor de nieuwste generatie flexilightpanelen, specifiek ontworpen voor “verborgen” systeemplafonds. De ruimten zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie, zodat er alleen licht is als er ook mensen aanwezig zijn.

Buiten om het pand heen en bij de laad- en losruimten wordt gebruikt gemaakt vanLedNed straatverlichting, waar in elke kop 72 High Power CREE LEDS zijn verwerkt. In de grond- en voetpadlantaarns wordt gebruik gemaakt van losse standaard LED Spots.

Friday, September 4, 2009

Duurzaam kantoor voor Paul de Ruiter


Paul de Ruiter is de architect die ondermeer het nieuwe, duurzame kantoor voor TNT maakt.
Het bureau is onlangs verhuisd naar een nieuw duurzaam kantoorpand. Een voormalige staalwerkplaats werd volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw waarin verschillende creatieve bedrijven zich hebben gevestigd.

Duurzaamheid, daglicht en flexibiliteit kenmerken het pand. Het is een gebouw met ultra duurzame installaties en beweegbare luiken, die weet waar de zon opkomt en weer ondergaat.

Opvallend is, dat de architect heeft onder meer heeft gekozen voor gerecycled kantoormeubilair.

Thursday, September 3, 2009

InterfaceFLOR bespaart $28 miljoen per jaar met duurzaam ondernemen

Wie zegt dat duurzaamheid en winst maken niet mogelijk is?

Volgens InterfaceFLOR bespaarde het bedrijf sinds de start van het duurzaamheidsbeleid, 15 jaar geleden, jaarlijks 28 miljoen dollar.

De besparingen worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van mensen, machines en processen. Het bedrijf heeft hierdoor kunnen investeren in innovatieve technologieën waaronder ReEntry 2.0. Het garen en de rug van retourgenomen tapijttegels wordt gescheiden en opnieuw gebruikt. De eerste producten met garen waarin dit post-consumer materiaal is verwerkt, zijn volgens het bedrijf al op de markt gebracht.

Wednesday, September 2, 2009

Opening ICSE op 7 september


Maandag 7 september opent het ICSE haar deuren. Het ICSE is gevestigd in de Philips Lichttoren in Eindhoven. In dit rijksmonument zijn zo’n vijftig organisaties gevestigd. Het ICSE werkt met deze organisaties aan een duurzame toekomst.
Het ICSE laat bezoekers zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaam handelen. Zij kunnen er kennismaken met de nieuwste producten, productiemethoden en bedrijfsfilosofieën. Op een oppervlakte van 3.700 m2 zijn - naast werkruimtes en demonstratieruimten – onder andere een bibliotheek, een auditorium en een TV-studio gevestigd. Het initiatief voor het ICSE kwam van de Stichting Onderneem Duurzaam, Evoke/EPEA en de Stichting Duurzaam Eindhoven. De gemeente Eindhoven heeft het initiatief ondersteund. Kantoorinrichter Ahrend heeft een deel van de inrichting voor haar rekening, namelijk de loungeruimte en de back-office.

Bureauafscheiding met planten


Jin Sun en Seonkun Park, twee Koreaanse designers, ontwierpen bureaus met planten, gras en afwatering.

De ‘Breathing Partition Stand’ is een bureauafscheiding met planten, die automatisch wordt gevoed met water.
De afscheidingsmuur kan in diverse standen neergezet en opgebouwen worden.

Het bouwmateriaal, HDPE, is recyclebaar.

Bekijk het filmpje op http://www.youtube.com/watch?v=wel5WKrO11Q