Monday, November 30, 2009

Handreiking voor bedrijven en gemeenten met klimaatneutrale ambities

Steeds meer organisaties willen klimaatneutraal worden, maar worstelen daarbij met hun aanpak; hoe pak je dat aan en hoe voorkom je dat je wordt beschuldigd van “greenwashing”? Iedere organisatie vindt het wiel opnieuw uit, is een veelgehoorde kreet op dit vlak. Stichting Stimular, CE Delft en Stichting Natuur en Milieu hebben een handreiking opgesteld, na discussie met een brede groep stakeholders over het begrip klimaatneutraal. De handreiking “Klimaatneutraal worden doe je zo!” helpt bedrijven en gemeenten op weg.

De handreiking maakt onderscheid tussen verschillende soorten initiatieven. Een klimaatneutraal product is immers iets heel anders dan een klimaatneutrale organisatie. De handreiking beschrijft de emissies die meegenomen kunnen worden en de maatregelen die zinvol zijn om klimaatneutraal te worden. Dat zijn ten eerste energiebesparing en duurzame energie. De CO2-uitstoot die daarna (eventueel) nog overblijft kan worden gecompenseerd via aankoop van CO2-credits. De handreiking geeft informatie over de verschillende vormen van CO2-compensatie en beschrijft de voor- en nadelen van de verschillende systemen. Compenseren is altijd de laatste stap, na energiebesparing en duurzame energie.

Klimaatneutraal Gold
De handreiking geeft, volgens de initiatiefnemers, inzicht in welke emissies bij een klimaatneutraal initiatief gereduceerd dan wel gecompenseerd moeten worden, wil het geloofwaardig zijn. Omdat een organisatie niet van vandaag op morgen klimaatneutraal kan worden introduceren we verder het hogere ambitieniveau “Klimaatneutraal Gold”. Na verloop van tijd kan een organisatie nog een stap verder gaan in het terugdringen van emissies, door bijvoorbeeld ook de emissies bij toeleveranciers of kopers van zijn product mee te nemen. Bijvoorbeeld een auto die “Klimaatneutraal Gold” is, is niet alleen klimaatneutraal geproduceerd in de fabriek, maar rijdt ook klimaatneutraal.

De handreiking wijst op het belang om consistent te zijn en helder te communiceren over de gekozen aanpak –waarom juist dit product, waarom neem ik deze emissies mee, waarom pas ik compensatie toe?- en de vervolgstappen. Organisaties die klimaatneutraliteit willen gebruiken om de aandacht van vervuilende activiteiten af te leiden, zullen door publiek en media terecht van ‘greenwashen’ beschuldigd worden.

Proef: gemeente Hardenberg vergadert papierloos met e-readers


In Hardenberg vergaderen de raadsleden als eerste gemeente helemaal papierloos met behulp van een Nederlandse e-reader. Hiermee schakelt de gemeente volledig over op elektronische aanlevering en gebruik van vergaderstukken. Tenminste als de proef lukt, die nu loopt.

Uitprinten van de documenten is met het gebruik van de e-reader niet meer nodig. Dit wordt gezien als een prachtige schakel voor een geheel papierloze oplossing. Zo'n 20 andere gemeenten volgen het voorbeeld van de Overijsselse gemeente.

Sunday, November 29, 2009

17 Bedrijven starten Cradle to Cradle leercommunity

Er werd van allerlei kanten al meedere keren om gevraagd, maar nu is het er: Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en ervaring op het gebied van Cradle to Cradle delen in een leercommunity. De leercommunity versnelt hiermee de implementatie van deze nieuwe manier van productontwikkeling en produceren. De Cradle to Cradle leercommunity is een initiatief van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en wordt ondersteund door SenterNovem.

De Cradle to Cradle leercommunity start met 17 bedrijven. De deelnemers komen uit verschillende sectoren en variëren qua omvang van 15 tot 65.000 medewerkers.
De deelnemers:
Ahrend (kantoorinrichting)
AkzoNobel (verven, coatings en specialistische chemicaliën)
Albron (catering)
De Lage Landen (leasing)
DESSO (vloerbedekking)
DSM (Life Sciences en Material Sciences)
ECOstyle (ecologisch tuin- &dierproducten)
EuroCeramic (gres rioolbuizen en hulpstukken)
Knoops (drukkerij)
Kruidenier Foodservices (leverancier voor horeca en grootverbruik)
LDM (halffabrikaat messing producten)
Philips (elektronicaproducent voor consument en professional)
Mosa (tegelproductie)
Van Gansewinkel (inzamelaar en verwerker van afvalstoffen)
Sapa Pole Products (aluminium lichtmasten)
Van Houtum Papier (hygiënepapier)
VelopA (buitenmeubilair)

Friday, November 27, 2009

Zuinige lift

Het eerste Energie Prestatie Certificaat wereldwijd met energielabel A is uitgereikt aan Mitsubishi Elevator Europe BV voor de liftinstallaties in het kantorencomplex ‘Le Mirage’ te Utrecht.

Het betreft hier personenliften van het type NexWay met een snelheid van 4 m/s, waarbij de rem energie wordt omgezet in stroom die aan het net wordt teruggevoed.
Kantorencomplex ‘Le Mirage’ is gerealiseerd door Eurocommerce Projectontwikkeling B.V.

Thursday, November 26, 2009

Oriëntaties voor duurzaam ondernemen

Interessante oriëntaties voor bedrijven die bezig gaan met duurzaam ondernemen, zoals deze worden gedefinieerd door Senior Researcher Ard Hordijk van het Center for Sustainability van Nyenrode Business Universiteit.

(1) Vrij (niet duurzaam) Ondernemen, waar geen eigen initiatief genomen wordt en men zich aan wet en regelgeving houdt,
(2) Zo Vrij Mogelijk Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarin alleen duurzaamheid wordt meegenomen als dit risico‟s vermindert en kansen oplevert,
(3) Specifiek Verantwoord Ondernemen, waarin vanuit zorg voor het milieu en de mens alternatieven worden ontwikkeld op deelaspecten en
(4) Duurzame Vernieuwing Creëren op Systeemniveau, waarin naar verandering van het hele systeem wordt gestreefd.

Dit wordt genoemd in een reactie op de brochure “Grote stappen, nog lang niet thuis; Successen en lessen van Economie Light” van Stichting Natuur en Milieu.

Wednesday, November 25, 2009

PET-flessen pen


Het is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en het ziet er ook zo uit: de Gelpen van Pilot.
De pen maakt onderdeel uit van het Begreen-assortiment van Pilot. Verkrijgbaar in de kleuren zwart, rood, blauw en groen, in de diktes fijn en medium. De verbruiksmateriaal zoals vulling, inkt, en gum zijn niet van gerecycled materiaal.

Monday, November 23, 2009

SenterNovem stelt Onderzoekrapport beschikbaar

Het effect van het duurzaam inkoop beleid van de overheid begint zichtbaar te worden. Er is een duidelijke beweging te zien naar een verduurzaming van de bestaande voorraad. Beleggers en investeerders reageren op de veranderende vraag. Dit blijkt uit onderzoek van SenterNovem naar de impact van het duurzaam inkopen op de kantorenmarkt. De Rijksoverheid wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Dit omvat ook de huur en aankoop van kantoorgebouwen.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren:
- Slechts een derde van de gelabelde kantoorpanden voldoet aan de duurzame inkoopeis van de Nederlandse overheid, een`C-of-hoger’label. Oftewel, tenminste tweederde van de bestaande voorraad voldoet niet aan deze eis. Een aanzienlijk deel (27 procent) van de reeds gelabelde kantoorpanden haalt zelfs de laagst mogelijke score: een G-label.

- De Rijksoverheid en lokale overheden hebben samen ongeveer 20 procent van alle kantoorgebouwen in Nederland in gebruik Hiermee is de overheid de grootste gebruiker van vastgoed in Nederland. Het duurzaam inkoopbeleid van de overheid zal grote gevolgen hebben voor beleggers in bestaand vastgoed. Zij zullen hun bestaande voorraad moeten verduurzamen om zaken te kunnen blijven doen met de overheid.

- Een meerderheid van de vastgoedbeleggers is van plan investeringen te doen om de energieprestatie van hun portefeuille te verbeteren.

Wednesday, November 18, 2009

C2C tapijt Desso

Tapijtproducent Desso introduceert de SoundMaster. Dit nieuwe duurzame tapijt zorgt volgens Desso voor een sterke geluidsabsorptie en verbetert daarmee de akoestiek in ruimtes met 60 procent.
De SoundMaster backing is volledig gemaakt van gerecyclede materialen.

Tapijt reduceert contactgeluiden in het algemeen met 20 tot 30 decibel. Met de SoundMaster claimt desso een extra reductie van meer dan 10 decibel ten opzichte van de standaardwaarde te realiseren.

Tuesday, November 17, 2009

Nieuw tijdelijk dagblad: select.nl


Echt of niet? Select.nl, zogenaamd een gezamenlijke uitgave van Algemeen Dagblad, de Volkskrant, De Telegraaf, Het Parool, NRC Handelsblad en Trouw, is een krant die geheel in het teken staat van de klimaattop in Kopenhagen. De krant kent opvallend veel positief nieuws.

Select.nl is een grote groep Nederlandse burgers die goed op de hoogte is van de wetenschappelijke urgentie van het klimaatprobleem en zich daarom oprecht en terecht zorgen maakt over het ontbreken van politieke oplossingen van het vereiste schaalniveau. De groep wil heel concreet bijdragen aan succes in Kopenhagen. Select.nl is onderdeel van een veel groter internationaal netwerk datoproept tot 40 procent emissiereductie, het absolute symbool voor succes in Kopenhagen.

De cijfers zijn ontleend aan de inzichten van gevestigde wetenschap en de geopolitieke setting van het nieuws weerspiegelt de werkelijkheid. Alle politieke doorbraken, uitspraken en investeringen en nieuwe doelstellingen zijn echter verzonnen.




Monday, November 16, 2009

Kopenhagen voor dummies

In december zouden belangrijke afspraken moeten worden gemaakt over het terugdringen van het CO2 gebruik wereldwijd. Helaas is de kans op een verdrag bij voorbaat al nihil, nu regeringsleiders zeggen dat er niet genoeg tijd is. Misschien moeten ze dit filmpje gaan zien.


Sunday, November 15, 2009

Drijvend, duurzaam kantoor


Een nieuw drijvend kantoorpand in Nederland moet een test worden van hightech duurzame innovaties, zo meldt de Volkskrant. Het paviljoen met de naam Autarc is klimaatbestendig, levert energie op en stoot geen vervuilende stoffen uit, maar belangrijk is dat er voor het eerst energie wordt geleverd uit waterstof.

Samen met een groep internationale wetenschappers ontdekte initiatiefnemer Syto Goslinga van bouwmarketingbureau De Bouwer & Partners uit Weesp een systeem dat zonne-energie omzet in waterstof en dat van waterstof weer elektriciteit kan maken. Volgens de opdrachtgever heeft de Autarc hiermee een wereldprimeur in handen.

Het duurzaamheidsconcept uit zich op diverse manieren. Toiletten worden met regenwater doorgespoeld en koffie wordt met gezuiverd oppervlaktewater gezet. De zon levert energie en warmt het water in de boilers op. Een soort kaarsvet in de gevel houdt de binnenruimte op dezelfde temperatuur.
Het was voor het bouwteam een kunst om met drie glazen puien het energiegebruik zo laag mogelijk te houden. Daarom passen zij onder meer speciaal glas toe dat zonlicht kan reflecteren. Hierdoor blijft het ‘s zomers binnen koel.
Om de houten skeletbouw komt een staaldraadfaçade met ledverlichting.


De Autarc is een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Paul de Ruiter.

Tuesday, November 10, 2009

Duurzaam inkopen 2.0

"Bedrijven moeten steeds een stap verder gaan in het duurzaam produceren van producten en diensten. En de inkopers van de overheid moeten hun inkoopmacht gebruiken om producenten te prikkelen met steeds milieuvriendelijker producten op de markt te komen". Zo vatte minister Jacqueline Cramer het rapport 'Duurzaam inkopen versie 2.0' samen.

Het rapport is van de hand van het Kennisnetwerk Duurzame Productketens, een initiatief van SenterNovem. "Het sluit goed aan bij mijn eigen opvattingen als het gaat om een meer ketengerichte manier van duurzaam inkopen", aldus de bewindsvrouw.

Aanknopingspunten
In het rapport staan suggesties over hoe om te gaan met de positionering en aansturing van duurzaam inkopen in de organisatie. De publicatie is bestemd voor bedrijven en overheidsorganisaties die hun duurzaam inkoopbeleid willen verbeteren.

Centraal staan 4 aanknopingspunten:
1.Hoe kun je als onderneming of overheidsorganisatie duurzaam inkopen het beste aansturen? 2.Hoe vertaal je interne behoeften in een specifieke inkoopvraag? 3.Hoe stel je een adequate inkoopstrategie samen? 4.Welk inkoopcriterium of welke gunningnorm is uiteindelijk bepalend?

Loket voor koplopers
In het Kennisnetwerk Duurzame Productketens is een aantal koplopers onder de duurzaam producerende bedrijven verenigd. Minister Cramer kondigde aan dat er een loket komt bij het ministerie van VROM voor de koplopers onder de duurzame ondernemers. Zij kunnen voortaan met vragen, suggesties of problemen met bijvoorbeeld belemmerende regelgeving terecht bij IdeeVROM. Dat komt binnen drie weken met een voorstel voor een oplossing.

Blauer Engel voor Re-Solution Desk Accessoires


De bureau-accessoires van Atlanta hebben een Blauer Engel logo gekregen. De productlijn is gemaakt van 100 procent gerecycled polystyreen.

De productlijn die door Blauer Engel onderscheiden is, bestaat uit een desktop set met vier lades, een brievenbak, een memoblokhouder, boekensteunen en een tijdschriftenhouder.

Ecodriving op Duurzaam Kantoor 2010

Tijdens het congres Duurzaam Kantoor 2010, dat plaats vindt op 20 november 2009 in Houten, kunnen bezoekers leren op een schone, veilige en besparende manier auto te rijden. Interactieve demonstraties van Ecodriving Nederland maken dit mogelijk.

Steeds meer organisaties streven naar een duurzame vorm van bedrijfsvoering. EcoDriving levert hier een substantiële bijdrage aan door C02-emissies van organisaties te reduceren. Bovendien kan EcoDriving een belangrijke besparing leveren ( tot 10% ) op het brandstofverbruik van personenauto’s en kan daarmee direct invloed uitoefenen op de kosten van het complete wagenpark van een organisatie.

EcoDriving Nederland heeft speciale trainingen met een feedback systeem ontwikkeld waarmee nieuw gedrag voor automobilisten wordt geïnternaliseerd. Zij laten dit zien met mobiele rijstijlsimulatoren. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders Het Nieuwe Rijden kent, echter slechts een klein gedeelte past het ten dele goed toe.

Monday, November 9, 2009

Duurzaam kantoor Kreuze Telecom en BAM

Kreuze Telecom en BAM hebben een gezamenlijk kantoor geopend aan de Amerikalaan 14 op bedrijventerrein Maastricht Aachen Airport. Het kantorenpand, waarin Kreuze, BAM Utiliteitsbouw en BAM Wegen zijn gevestigd, is door BAM Utiliteitsbouw in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd, waarbij gebruik is gemaakt van een aantal duurzame bouwmaterialen en technieken.

In het pand wordt onder meer gebruik gemaakt van bewegingsmelders voor de verlichting in ieder kantoor en het automatisch dimmen van het licht bij zonlicht. Ook wordt gebruik gemaakt van een koelings- en verwarmingssysteem dat een overschot aan warmte elders inzet. Bij de inrichting is gekozen voor natuurlijke materialen. Zo is er onder meer gebruik gemaakt van bamboe parket. Ook is ditzelfde bamboe gebruikt voor de keukens en maatwerkmeubilair zoals de receptiebalie.

Wednesday, November 4, 2009

Rank a Brand

Een leuk nieuw initiatief: Rank a Brand. Nu nog in Beta. Op de site screenen Rankers (vrijwilligers die zich kunnen aanmelden) de door de merken zelf gepubliceerde MVO informatie op de thema’s arbeidsomstandigheden/ mensenrechten, het milieu en klimaatverandering. Hieruit volgt een score voor het merk, samen met een score rapport.

Rank a Brand gelooft dat mensen andere aankoopkeuzes maken wanneer ze weten wat ‘goede’ merken zijn. dus merken die het best een transparant, helder en geloofwaardig MVO beleid laten zien. Een hoge score bij Rank a Brand zou et imago en de verkoopcijfers van een merk in principe kunnen verbeteren.

Monday, November 2, 2009

CO2 uitstoot per product

Een nieuwe trend? In Zweden start een interessant experiment. Op verpakkingen van voedsel komt de CO2 uitstoot van het product te staan, zo meldt de NY-Times.

Boeren en leveranciers zijn er niet zo blij mee, want het kost veel tijd en moeite te achterhalen wat de uitstoot nu precies is, per product. Maar je weet dan wel dat een Max hamburger (1.7 kilograms of CO2 uitstoot)veel meer uitstoot dan een sandwich kip (0.4 kilograms).

Zou dit ook worden toegepast op kantoorartikelen en -inrichting? Ik zou die cijfers graag willen weten, maar zover zijn we nog lang niet.