Thursday, December 24, 2009

Cradle-to-Cradle tegels van Mosa

Koninklijke Mosa uit Maastricht heeft de grondstoffen in haar tegels zodanig gewijzigd dat ze te allen tijde recyclebaar zijn en geen schade toebrengen aan het milieu. Daarnaast is Mosa ook pilotprojecten gestart om tegelafval in te zamelen en als grondstof voor nieuwe tegels te gebruiken.

Koninklijke Mosa lichtte met behulp prof. Michael Braungart van Epea alle grondstoffen, leveranciers, productieprocessen en producten doort. Grondstoffen die niet duurzaam waren, zijn vervangen en ook de duurzaamheid van de groeven waaruit ze komen is vastgesteld. Mosa heeft waar mogelijk zijn productieprocessen aangepast om mooie en kwalitatief goede tegels te maken met een hoog recyclinggehalte. Nu bevatten Mosa tegels 10 tot 40 procent gerecycled materiaal. Tegelafval binnen de fabriek werd al in een gesloten kringloop hergebruikt, maar ander tegelafval belandt nog vaak op de vuilnisbelt. Daarom is het bedrijf met inzamelaar Van Gansewinkel in Nederland pilotprojecten gestart om tegelafval op bouwplaatsen gescheiden in te zamelen en opnieuw te gebruiken. Op die manier wordt het tegelafval fors verminderd.

Het resultaat van dit intensieve programma is, volgens Mosa, dat het overgrote deel van de Mosa tegels de kwalificatie heeft gekregen. Bij de technische kringloop zijn de materialen en grondstoffen zo zuiver dat ze geschikt zijn voor veelvuldige recycling en niet schadelijk zijn voor het milieu.

Wednesday, December 23, 2009

Einde voor Samas

Kantoormeubilair leverancier Samas is failliet, zo meldt beleggersbelangen.nl. Het bedrijf gaat de laatste bedrijfsonderdelen verkopen. Daarmee wordt een zo groot verlies geleden, dat er voor aandeelhouders niets meer overblijft.

De ondergang komt niet als een verrassing. Het bedrijf zat al jaren in de problemen door mislukte it-projecten en productieproblemen. De daardoor al zwakke financiële positie werd verder aangetast door de recessie, die de verkoop zwaar onder druk zette.
Het bedrijf leed grote verliezen. Banken zegden de kredieten op, waarop Samas begon met de uitverkoop van tal van binnen- en buitenlandse bedrijfsonderdelen. Als laatste gaan de bedrijven in Duitsland en Centraal- en Oost-Europa de deur uit.

Op 26 mei maakte het bedrijf de aanstaande verkoop en het boekverlies al bekend, maar zei toen niets over de financiële gevolgen voor de aandeelhouders.

Na afwikkeling van de boedel en terugbetaling van de schuld aan de banken (die er wellicht ook nog bij in schieten) blijft er niets voor aandeelhouders over.

Het aandeel is dus niets meer waard, ook niet de €0,13 die er op de beurs nog voor betaald wordt. Volgens Samas hebben de fiscaal compensabele verliezen ook geen waarde.
In 1998 was de aandelenkoers nog €25.

Feniks, groene stoel Casala

Casala introduceert de Feniks. Bij de productie van Feniks zijn uitsluitend composteerbare, recyclebare en hergebruikte materialen toegepast. Daarnaast wordt samengewerkt met betrouwbare, ISO 14001 en 9001 gecertificeerde leveranciers.

Al het hout dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van tafels en stoelen voldoet aan het PEFC keurmerk (Programma voor de Erkenning van Bos Certificeringssystemen). De lakken zijn watergedragen en alle stoelen worden desgewenst bekleed met gerecyclede, composteerbare of klimaatneutrale stoffen.

Groene bushalte

Het is geen kantoor, maar wel bijzonder om te laten zien, vandaar dit berichtje.

‘Eco-minded’ artiest Aaron Scales ontwikkelde een bijzondere bushalte: gemaakt van gerecyclede frisdrank flessen. Glazen flessen zijn eerder gebruikt om huizen mee te maken en zelfs tempels, maar nu dus ook een bushalte.

Het is ontwikkeld voor een wedstrijd in Kentucky (USA), waarbij de kunstenaar flessen van het merk Ale-8-de integratie van kunst, architectuur, reclame omgezet heeft in een totaal nieuw OV concept. LED verlichting wordt gebruikt om de flessen te verlichten via zonne-energie.

Tuesday, December 22, 2009

Vloed van producten Steelcase

Steelcase lanceert in de periode tot en met maart 2010 twintig nieuwe producten, waaronder Share It. Deze productlijn werd ontworpen met een focus op een nieuwe manier van opbergen en het maximaliseren van het gebruik van ruimte. Share It bestaat in zijn complete vorm uit lockers, persoonlijke, gedeelde en meetingpoint opbergruimte. Meetingpoints, met geïntegreerde opbergruimte, kunnen gebruikt worden voor informeel overleg, waarbij de stoel niet ingesteld hoeft te worden, maar als het ware reageert op de gebruiker.

In Share IT zijn geen schadelijke stoffen of zware metalen verwerkt. Share It is samengesteld uit 17 procent recyclebare materialen. De stoel gebruikt daarnaast 58 procent minder verpakkingsvolume.

De eerstvolgende producten die Steelcase uitbrengt, zijn producten die samenwerking ondersteunen. In de netwerkwereld van vandaag is samenwerken steeds belangrijker en de werkomgeving beperkt zich niet meer tot de eigen werkplek. Samenwerken kan door de werkomgeving worden gestimuleerd en ondersteund, bijvoorbeeld met de Media:scape. In dit meubel heeft Steelcase mediaoplossingen geintegreerd in het ontwerp, zodat gebruikers snel en makkelijk kunnen vergaderen en informatie kunnen delen.

Tot april 2010 brengt het het bedrijf nog eens twaalf nieuwe producten uit. Bij de keuze van materialen houdt het bedrijf rekening met gebruikers en milieuaspecten. Volgens onderzoek van Steelcase heeft 22 procent van de Europese werknemers minimaal één keer per week hoofdpijn en heeft 24 procent last van een slechte binnenluchtkwaliteit.

Juiste materialen dragen bij aan een schoner binnenmilieu op kantoren. De verbeterde luchtkwaliteit heeft positieve invloed op de prestatie van de werknemers, omdat kwalen als hoofdpijn minder voorkomen. Steelcase ontwerpt naar eigen zeggen producten die eenvoudig en snel te demonteren zijn en waarvan de materialen vervolgens hergebruikt kunnen worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het verminderen van het verpakkingsvolume van producten, zodat bij het vervoer minder vrachtwagens nodig zijn. Dit levert een reductie van de CO2-uitstoot en brandstof op. Het optimaal benutten van kantooroppervlakte is tevens onderdeel van het streven van Steelcase naar een duurzamere samenleving.

Monday, December 21, 2009

Asito klimaatneutraal

Asito heeft afgelopen vrijdag besloten om vanaf 1 januari 2010 alle schoonmaakwerkzaamheden van Asito 100% klimaatneutraal uit te voeren. Asito is de eerste landelijke schoonmaakorganisatie die zich met meer dan 12.500 medewerkers op deze manier inzet om de klimaatverandering tegen te gaan.

Klimaatneutrale schoonmaak houdt in dat alle werkzaamheden die Asito uitvoert bij haar relaties niet meer bijdragen aan de klimaatverandering wereldwijd. Asito heeft in samenwerking met Climate Neutral Group haar CO2 voetafdruk in kaart laten brengen, reduceert deze zoveel mogelijk en compenseert de onvermijdelijke uitstoot.

Reductie: focus op het wagenpark
Op basis van de CO2 voetafdruk is duidelijk dat het wagenpark van Asito de meeste impact heeft op het klimaat. Om de uitstoot te reduceren heeft Asito een hele set maatregelen genomen. Zo wordt de CO2 uitstoot van alle honderden Asito auto's geminimaliseerd door o.a. vernieuwing van het wagenpark met CO2 vriendelijke auto's voor objectleiders en een maximum aan CO2 uitstoot voor alle overige auto's. Ook wordt het aantal kilometers teruggebracht door een verbeterde logistiek van materialen en middelen.

Ook laat Asito haar panden door een externe partner screenen op mogelijkheden tot energiebesparing en wordt veel energie gestoken in het voorlichten van alle 12.500 medewerkers en hun gezinnen. Daarnaast heeft Asito vorige week haar ambitieuze nieuwbouwplannen gepresenteerd welke uitgaan van een volledig CO2 neutraal gebouw.

Op dit moment is het volledig voorkomen van CO2 uitstoot in de bedrijfsvoering onmogelijk. Asito kiest ervoor om verantwoordelijkheid te nemen voor de onvermijdelijke uitstoot door deze te compenseren. Asito heeft gekozen om te compenseren via investeringen in een duurzaam energieproject in Azië, een windmolenpark in Taiwan.

Thursday, December 17, 2009

Schneider Electric introduceert EcoStruxure, een architectuur die meerdere bedrijfsdisciplines combineert om op die manier energiemanagement te optimaliseren. De geïntegreerde aanpak moet onstaan door energievoorziening, datacenter, processen en machines, gebouwbeheer en fysieke beveiliging bij elkaar te voegen en energie centraal te beheren.

Een grootschalige energiebesparing realiseren is voor veel bedrijven nog altijd lastig omdat veel verschillende facetten van een onderneming van invloed zijn op het energiegebruik. Bedrijven kampen met capaciteitstekorten, slecht ontwerp van systemen, te weinig standaardisatie, onvoldoende gebruik van herbruikbare energie en implementatieproblemen om bedrijfsbreed resultaat te boeken. EcoStruxure wil inzicht te geven in alle onderdelen, deze samenvoegen en als een geheel optimaliseren om energie te besparen.

De EcoStruxure-strategie richt zich op vijf bedrijfsonderdelen: energievoorziening, datacenter, processen en machines, gebouwcontrole en fysieke beveiliging.
Het doel van EcoStruxure is deze domeinen te combineren in een open en flexibel technologisch ecosysteem dat draait op IP en web-services zodat gerelateerde applicaties altijd toegang hebben.

LED Kerstster op windmolen

Een torenhoge windmolen voorzien van LED en op die manier een duidelijk zichtbaar symbool voor klimaatbescherming en duurzaamheid creëren. Hiermee wilde Siemens wereldwijd een baanbrekend technisch project realiseren. Het idee werd uitgevoerd met multimedia kunstenaar Michael Pendry uit München. Na 12 maanden intensieve voorbereiding verlichten ca. 9.000 OSRAM LED de windmolen tot en met 31 december 2009.

Sinds de herfst van 2008 hebben vertegenwoordigers van Siemens en multimedia kunstenaar Michael Pendry het idee besproken om een stralend symbool voor groene technologie te maken. Dit voorafgaand aan de Klimaattop in Kopenhagen. En wat symboliseert duurzame energie beter dan een windmolen? Met zijn prominente plaats langs de autoweg A9 – een hoofdverkeersader met dagelijks meer dan 150.000 automobilisten – was de enorme windmolen aan de rand van München de ideale plaats. De eigenaar van de windmolen, Stadtwerke München, ging akkoord en ondersteunde het project.

Thursday, December 10, 2009

Dubbel printen (nog) geen standaard

Ricoh Europe heeft het marktonderzoeksbureau Coleman Parkes Research onderzoek laten uitvoeren naar het belang dat Europese ondernemingen hechten aan duurzaamheid en documentbeheer. Uit dit onderzoek blijkt dat bedrijven zich nog lang niet voldoende bewust zijn van zowel milieu- als kostenbesparende mogelijkheden van documentmanagementbeleid.

De belangrijkste resultaten van onderzoek van Coleman Parkes Research zijn:
•Slechts 18% van de organisaties heeft een bedrijfsbreed dubbelzijdig printbeleid doorgevoerd;
•Bijna de helft (47%) van de Europese bedrijfsleiders is niet op de hoogte van het recyclingbeleid van hun onderneming. Wat betreft tonerrecyclingbeleid is dit 40%;
•Werknemers tonen matige interesse in duurzaam papiergebruik bij het printen; zij kregen van hun werkgevers gemiddeld een 5,5 op een schaal van 10 (heel erg betrokken) tot 1 (geen interesse). Daarbij gaf 32% van bedrijfsleiders aan dat werknemers zelf bepalen of ze dubbelzijdig printen.

De mogelijkheden om door middel van documentbeheer de efficiëntie, productiviteit en veiligheid te verhogen en de milieubelasting te verminderen, worden door Europese bedrijven niet voldoende erkend. Structurele gebruiksrapportages om besparingen in kaart te brengen, zijn eenvoudig in te voeren, maar ontbreken veelal. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de Europese ondernemingen geen milieudoelstellingen, specifiek voor documentbeheer heeft. Ook worden milieuaspecten zoals aanzienlijke energiebesparing en recyclingmogelijkheden, nauwelijks gecontroleerd.

Hoewel 67% van de onderzochte bedrijven kostentargets vaststelt voor documentbeheer, stelt minder dan de helft (41%) hiervoor milieutargets vast. Slechts 18% van de onderzochte Europese bedrijven heeft bijvoorbeeld door de gehele onderneming een dubbelzijdig printbeleid geïntroduceerd.

Wednesday, December 9, 2009

Papier wordt batterij

Wetenschappers van de Stanford University in Californië zijn erin geslaagd om papier, voorzien van inkt met zilver en koolstof nanomaterialen, te veranderen in kleine batterijen die lang meegaan.

Dezelfde eigenschappen waarmee inkt op papier blijft zitten, zijn erverantwoordelijk voor dat de inkt werkt met koolstof nanobuizen en zilveren folie met nanodraden. Uit eerder onderzoek bleek al dat batterijen met siliconen nanodraden 10 X meer vermogen hebben als lithium-ion batterijen.

De nieuw gevonden batterij kan worden toegepast in voertuigen, en maakt volgens de onderzoekers elektronische apparaten lichter waarbij de oplaadtijd van de batterij wordt verlengd. Volgens de onderzoekers is het eveneens een goedkope manier voor het opslaan van energie. De onderzoekers verwachten snel commerciële toepassingen voor het product te hebben gevonden.
Bekijk de film

Tuesday, December 8, 2009

Energiezuinige verlichting bij Deerns


Het kantoor in Maastricht van Adviseurskantoor Deerns (installatietechniek, energie en bouwfysica) heeft dynamische en energiezuinige verlichting toegepast, waaronder LED’s.

Het kantoor van Deens breidde uit en verhuisde van de 4e naar de 1e verdieping in het pand. De wens was om de hele verdieping uniformiteit en rust uit te laten stralen, door akoestiek, comfort en licht goed op elkaar af te stemmen. Op de complete etage zijn Inteco koelplafonds met geïntegreerde TBS315-armaturen en Fugato spots van Philips aangebracht. De spreekkamer werd voorzien van DayWave LED. Ook is er een geautomatiseerde verlichtingssysteem met de LED downlights en de T5-verlichting in de board room, waarmee met hulp van vier presets vier verschillende lichtregimes kunnen worden ingesteld. In de openbare ruimte, zoals de spreekkamer, werd ook LED-verlichting toegepast.


Volgens leverancier Philips en Deerns is sprake van een flinke daling van het energieverbruik. De huidige ruimte is twee keer zo groot als de vorige, maar jaarlijks wordt er tot 20% minder energie verbruikt.

Monday, December 7, 2009

Verantwoordelijke bedrijven

Ruim driekwart (76%) van Nederlandse spelmakers (directeuren, managers, beleidsverantwoordelijken) vindt dat de overheid meer verplichtingen moet opleggen om CO2 reductiedoelstellingen te realiseren. Deze opvallende uitkomst uit de Duurzame Barometer van PriceWaterhouseCoopers onder 207 spelmakers.

Bovendien vindt ruim driekwart dat het aantal bedrijven dat verplicht moet deelnemen aan het Europese emissiehandelssysteem moet worden uitgebreid. Ook vindt 63% dat de overheid bedrijven moet dwingen om de CO2-footprint van hun producten te publiceren.

Een meerderheid denkt dat de uitkomst van Kopenhagen geen invloed zal hebben op hun eigen bedrijfsvoering, terwijl slechts 25% van de respondenten Kopenhagen als een 'ver-van-mijn-bed-show' ziet.

Thursday, December 3, 2009

Groen zoeken

Ecosia is een zoekmachine, gebaseerd op de technologie van Yahoo en Bing. Het bedrijf doneert naar eigen zeggen 80% van de inkomsten, gegenereerd door gesponsorde links, aan beschermingsprojecten voor het regenwoud van het WNF, zo meldt The Gardian.

Een gemiddelde internetgebruiker bespaart hiermee zo'n 2.000 m2 regenwoud per jaar. Eenmaal geïnstalleerd, houdt de zoekmachine ook bij hoeveel regenwoud de gebruiker heeft bespaard.

Ecosia past in de trends van goed zoeken. Andere eco-zoekmachines zijn onder andere EsoSearch, Goodsearch en GootTree.

Wednesday, December 2, 2009

Naar Kopenhagen

De gemeente Nijmegen heeft mij gekozen als klimaatambassadeur voor de gemeente! Vanavond is de presentatie aan de leden van de raad. Vervolgens zal ik van 12 tot 20 december via blogs op de Gelderlander en onsgroenehert en twitter (http://twitter.com/onsgroenehert) de Klimaattop in Kopenhagen volgen.
Via deze blog zal ik uiteraard verslag blijven doen van opvallende zaken rondom duurzaam kantoor.

Tuesday, December 1, 2009

Duurzaamheid is geen hype

Het lijkt een open deur, maar NIMA heeft duurzaam ondernemen gedefinieerd als één van de thema's die de komende jaren op de agenda van marketeers moet staan. De andere thema's zijn klantgedrag en digitale marketing. Het geeft in ieder geval aan dat duurzaamheid niet de hype is die sommigen hierin zien. Duurzaamheid zal in de komende jaren dus bij steeds meer bedrijven onderdeel van hun proces worden.

De bepaling van de marketingthema’s 2010-2011 is volgens NIMA het resultaat van een vierstappenproces. Een oproep onder klantgerichte professionals om onderwerpen aan te dragen, onderbouwing door Register Marketeers, doelgerichte discussies tussen marketeers en een kwalitatief onderzoek onder bedrijfsleden.

NIMA roept marketeers op een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het verder uitdiepen van de thema’s. Het doel is een NIMA Marketingagenda samen te stellen met praktijkcases, inzichten en tips van zowel marketeers als wetenschappers.