Saturday, December 30, 2006
Op de valreep
In Nederland is 2006 het warmste jaar ooit gebleken. Tot ieders verrassing, want de eerste maanden waren kouder dan normaal. Het was een vreemd weerjaar.
Er staan maar liefst 240 plantensoorten in bloei, die normaal allang onder de grond verdwenen zouden zijn.
En dan is er nog de ontdekking van een brok ijs dat in het Canadese deel van de Noordpool is afgebroken. Maar liefst 66 km2 groot.
En de skiers komen inmiddels terug met veel botbreuken en kneuzingen.
Wat zal ons in 2007 te wachten staan? Prettige jaarwisseling voor iedereen.
Saturday, December 23, 2006
Prettige feestdagen
Thursday, December 21, 2006
Toekomst?
De politiek lijkt definief wakker te worden.
Tuesday, December 19, 2006
Luchtvaart onder vuur
Luchtvaartmaatschappijen kunnen over enkele jaren niet meer ongestraft met stinkende en veel CO2-uitstotende vliegtuigen blijven rondvliegen en moeten bijdragen aan het bereiken van de Kyoto-doelstellingen.
Zou je toch niet verwachten van de Telegraaf. Ik moet zeggen dat de Telegraaf ook de enige krant is, die met regelmaat bericht over klimaatverandering. De lezers reageren vaak nog wel stupide, maar aan de berichtgeving zelf ligt dat niet.
Monday, December 18, 2006
Niet fijn
Het Noordelijk halfrond warmt 2x zo snel op als het Zuidelijk halfrond, zegt the World Meteorological Agency.
2006 staat zesde op de ranglijst van warmste jaren. In dit artikel in New Scientist staat een opsomming van natuurrampen dit jaar. Niet fijn, zo'n overzicht. En Afrika heeft het weer zwaar te verduren.
Friday, December 15, 2006
Actie
De taskforce wil dit beleid zoveel mogelijk buiten de politiek om geregeld krijgen en pleit voor een Regie-orgaan Energietransitie.
Actie is nodig, want ook vandaag een publicatie van een Duitse wetenschapper van het Potsdam Institute dat zeespiegels sneller stijgen dan verwacht.
Tuesday, December 12, 2006
Bedrijfsleven wil meer aandacht voor milieu
Ruim zeventig zakenlieden, waaronder de top van Unilever en Shell, pleiten dinsdag in een open brief voor een mondiale visie op natuur- en milieubeleid.
Het begint door te dringen. En de urgentie wordt alleen maar groter.
Monday, December 11, 2006
Vanuit de basis
Dat is het idee van de 'grass-root'beweging die Al Gore op gang wil brengen. Hij probeert een politieke beweging op gang te brengen die van onderaf een fikse reductie van CO2-uitstoot bereikt.
In januari wordt er een fikse campagne gelanceerd.
Ik heb het al vaker gezegd: bedrijven en personen nemen tenminste hun verantwoordelijkheid.
Thursday, December 7, 2006
Te weinig

De resultaten van de Nasa studie verschijnen 7 december in Nature.
Wednesday, December 6, 2006
Twijfel zaaien
De Groene Rekenkamer is een initiatief van vier stichtingen:
St. Heidelberg Appeal
Stichting Kernvisie
Stichting Klimaat
v.z.w Chlorofielen
Wie zouden hun grootste donateurs zijn?
Tuesday, December 5, 2006
Zelfschonend papier
Belangrijke ankerpersonen
Kijk, het koningshuis wil klimaatverandering echt op de agenda!
Ongewoon

Monday, December 4, 2006
Geloof
'eindelijk eens iemand die met rede optreedt tegen de "broeikas gelovigen". Maar ja, rede leegt het altijd af tegen geloof.
Overigens werkt de editor van mijn blog nog steeds niet naar behoren. De telegraaf is te vinden op www.telegraaf.nl
Sunday, December 3, 2006
Trots
De Environment Agency uit Groot-Brittanie heeft een top honderd gemaakt van mensen die veel hebben gedaan om de aarde te redden. Op 1 staat Rachel Carson, een wetenschapper uit Amerika. Zij publiceerde in 1962 het boek Silent Spring, wat volgens velen het begin van de milieubeweging was.
Bron: http://environment.guardian.co.uk/climatechange/story/0,,1958602,00.html
Sorry voor deze onhandige link, maar blogger heeft een oude versie van z'n editor online staan. Hopelijk duurt dat niet lang.
Friday, December 1, 2006
Te warm
Het is in ieder geval genoeg om het zeeleven drastisch te veranderen.
Actieve jongeren
1. Duurzame landbouw (in de zin van het treksysteem van de nomaden, zodat de grond niet uitgeput raakt);
2. Solar chimneys (een listig systeem bestaande uit een verzameling broeikassen met een schoorsteen in het midden. Dit wordt in de Sahara neergezet, de warmte onder de kassen kan maar 1 kant op, namelijk naar boven, door die schoorsteen, daar wordt een proppeller a la dynamo aangedreven =>stroom);
3. Energiebedrijven verplichten tot 30- 40% groene stroom;
4. Strenger optreden tegen grootverbruikers (niet Koyoto-ondertekenende landen);
5 Lespakketten milieu in onderbouw;
6. Windmolens met verticale as (zijn kleiner, goedkoper, geruislozer en praktischer dan lawaaiige grote windmolens);
7. Energiewinning door verbranding biologisch afval;
8. Gebruik aardwarmte in woonwijken;
9. Gratis OV tijdens de spits;
10. Klimaatproducten en -kennis voor ontwikkelingslanden.
Belangrijke actie, want de huidige kinderen zullen later veel problemen voor hun kiezen krijgen.
Niet wachten op overheid
CGIAR, een instituut waarin onder andere landbouwonderzoeksinstituten zijn verenigd, wil actie. Ze gaan op zoek naar de meest kwetsbare gebieden en bekijken hoe zij voedsel kunnen verbouwen dat bestand is tegen droogte, overstromingen en hoe landbouwtechnieken aangepast moeten worden.
Een van de topwetenschappers van CGIAR, Louis Verchot, zegt dat op dit moment het geld niet terecht komt bij de armere boeren, die de grootste last van klimaatverandering op hun schouders moeten dragen.
Niet wachten op de overheid, is hier ook het credo. Overheden zullen over een aantal jaren verantwoording moeten afleggen waarom ze zo lang geen stappen hebben ondernomen. Gelukkig zijn er anderen die wel het voortouw nemen.
Thursday, November 30, 2006
Van belang
Twaalf staten en 13 actiegroepen hebben dit naar de rechter gebracht. Zij zeggen dat de overheid de taak heeft, onder de Clean Air Act, om broeikassengassen terug te dringen. De Environmental Protection Agency (EPA), tegen wie de zaak loopt, zegt dat zij niet de middelen hebben om limieten te stellen.
De uitspraak wordt in juni 2007 verwacht. Een belangrijke uitspraak.
Veehouderij slechter voor milieu dan auto's
De sector is goed voor 9 procent van de CO2-uitstoot op basis van menselijke activiteiten, 65 procent van het lachgas, 37 procent van methaan en 64 procent van ammoniak.
Vee gebruikt 30 procent van het aardoppervlak (weidegang, teelt voeders). Dat leidt tot ontbossing, erosie en degradatie van land. Verder tast de sector de waterkwaliteit op vele manieren aan.
Ik vind vlees best lekker, maar hier schrik ik toch weer van.
Laboratorium

Een brede strook getijdennatuur langs de Westerschelde vermindert de druk op de dijken en vergroot de veiligheid. Hier kunnen veiligheid, ecologie en recreatie prachtig samen bestaan. Een ander idee: meer plaatsen met overgangen van zoet en zout water, eb en vloed en verbindingen tussen zeearmen, die nu zijn gecompartimenteerd.
Veilig en vitaal is het motto.
Wednesday, November 29, 2006
Geen ijs, maar water in wolken boven noordpool

Tuesday, November 28, 2006
Slecht nieuws
We lijken af te stevenen op de hoogste schattingen van het IPCC, een stijging van zo'n 5,8 graden aan het einde van deze eeuw. Laten we dat gewoon maar gebeuren?
Bedrijven en klimaat
Tekort aan grondstoffen, hogere operationele kosten, restricties van de overheid en minder flexibiliteit. Het zijn een paar van de risico's die bedrijven lopen als ze doorgaan met 'business as usual'. Bedrijven moeten hun business modellen transformeren om groot economisch verlies te vermijden.
Dat zeggen Vier instituten in Europa (Earthwatch Institute (Europe), the World Conservation Union (IUCN), the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), en the World Resources Institute (WRI)). Zij publiceerden Business and Ecosystems (pdf), waarin ze het probleem van klimaatverandering en bedrijfsvoering schetsen.
Kleine moeite om die even door te lezen.
Monday, November 27, 2006
Hoopvol?
De grote bedrijven bieden onder andere hun hulp aan bij de stimulering van de ontwikkeling van een verantwoord klimaatbeleid. Dat willen ze doen door zelf acties te ondernemen en samen te werken met andere bedrijven en overheden.
Ik schreef het al eerder: bedrijven lijken hun verantwoordelijkheid te nemen. Of gaat het alleen om de verhandelbare emissierechten?
Keep Winter Cool

Ik ben zelf geen ski-fan. Maar opwarming van de aarde betekent voor skiërs een accuut probleem. In Amerika werkt de National Ski Areas Association (NSAA), de koepelorganisatie van Amerikaanse skigebieden, samen met de Natural Resources Defense Council (NRDC), wetenschappers die de gezondheid en het milieu willen beschermen.
In het project Keep Winter Cool willen zij aandacht voor de klimatologische gevaren voor wintersportgebieden en het publiek zowel bewust maken van de problemen als mobiliseren voor het voeren van acties.
De after-ski bestaat binnenkort dus ook niet meer. Dan zal klimaatverandering echt wel doordringen.
Bedrijven en verantwoordelijkheid
Xerox gaat samenwerken met The Nature Conservancy om het beheer van bossen in de wereld, die ruwe grondstoffen voor papier leveren, te verbeteren. Dit initiatief geeft het belang aan dat het bedrijf hecht aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en wordt in het eerste Global Citizen Report verwoord.
De aankondiging van een donatie van 1 miljoen dollar door The Xerox Foundation aan het Conservancy valt samen met de presentatie van Xerox' 2006 Report on Global Citizenship, een uitgebreide samenvatting van het beleid in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, recente prestaties en doelstellingen van de onderneming.
Friday, November 24, 2006
EU moet samen optrekken
De voorzitter van de Europese Commissie Barroso, wil harde doelen voor reductie van CO2 emissies. Zijn stelling volgt op het pleidooi van Stavros Dimas, EU environment Commissioner, om strikt om te gaan met lidstaten die bij de toewijzingen voor de tweede fase van de ETS (Emissions Trading Scheme). Een aantal lidstaten wil de grens van uitstoot hoger leggen dan de uitstoot in 2005.
Klimaatverandering wordt een big issue in Brussel.
Toekomstig China
De rivierdelta van de Pearl River in China is de 'gateway naar de wereld'. Er staan fabrieken die allerlei producten leveren aan de hele wereld. De regio wordt hard getroffen worden door klimaatverandering, zo stelt een denktank uit Hong Kong.
Overstromingen, tekort aan drinkwater, beschadigingen aan infrastructuur zijn de grootste problemen. Verzekeringen en belastingen zullen ongetwijfeld stijgen, zo voorspelt de denktank.
Daar gaan onze goedkope producten...
Thursday, November 23, 2006
Warme verjaardag
De Franse en Britse meteorologische diensten voorspellen ook een milde winter dit jaar.
Wednesday, November 22, 2006
Goed nieuws
Als dit gaat werken is dit natuurlijk een doorbraak van jewelste.
Tuesday, November 21, 2006
Klimaatverandering mag niets kosten
Maar slechts een minderheid is bereid te betalen om klimaatverandering tegen te gaan. Een kwart wil een week loon inleveren, drie kwart wil niets betalen.
Ik ben blij dat klimaatverandering blijkbaar echt doordringt nu. Maar dat we ervoor moeten gaan betalen, lijkt me onvermijdelijk.
Monday, November 20, 2006
Argumenteren
Gristmill schreef er een online handboek over: 'How to Talk to a Climate Skeptic'. Alle argumenten op een rij, inclusief manieren om die argumenten te weerleggen.
Lezen dus.
Het lijdende contitent

Warm Nederland, who cares?

Het KNMI meldt dat deze herfst de warmste is in 300 jaar. Wanneer klimaatverandering wordt meegerekend, is het nog steeds een uitzonderlijk warme herst, en dat wil het knmi gaan onderzoeken.
Wat denkt de gemiddelde Nederland hierover? Een aantal reacties op een bericht in de Telegraaf. Leest en huivert.
Saturday, November 18, 2006
Ondertussen aan de Arctic

Een lange, lange weg

In Nairobi zijn wel afspraken gemaakt over een fonds, waaruit arme landen middelen kunnen krijgen om zich beter aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Voor dit fonds betalen rijke landen de komende jaren tussen 300-800 miljoen dollar.
Thursday, November 16, 2006
Goodbye

Tropische koraalriffen en amfibieën worden het zwaarst getroffen door de temperatuurstijging.
Nairobi schijnt weinig resultaat op te leveren. Waarom zouden we haast maken?
Tuesday, November 14, 2006
Flutstuk
Ik vind evenals Wijnand, dat de publicatie veel duidelijker was geworden, als de doorrrekening van iedere partij afzonderlijk gemeld was. NMP spreekt zelf van een beperkte analyse en had 'geen tijd'om de partijen afzonderlijk te ondervragen.
Ook al zijn de verkiezingen vervroegd, als MNP moet je toch allang weten wat de de heren en dames politici beweegt? Alsof ze verrast zijn door de verkiezingsprogramma's. 'Kop in het zand', noemen we dat ook wel.
Monday, November 13, 2006
We doen het goed, zegt Balkenende...
Ga zo door, dames en heren politici!
Wie doen het wel goed? (PDF)
Sunday, November 12, 2006
No surprise

Ondertussen laten senior onderhandelaars in Nairobi weten dat er de komende week geen doorbraak zal komen. Er wordt wel overeenkomst verwacht over een aantal te nemen stappen.
Hoe verrassend.
Thursday, November 9, 2006
Onthouden
"In the EU, I will personally push for a negotiated package that lays the groundwork for a future climate protection regime", zo meldt planet ark.
Ik zal het volgen.
Monday, November 6, 2006
Grootste bedreiging ooit
De Climate Change conferentie in Nairobi is geopend met de waarschuwing dat klimaatverandering de grootste bedreiging ooit is voor de mensheid.
De Kenyaanse minister van Milieu, Kivutha Kibwana benadrukte als president van de conferentie dat vooral de arme delen van de wereld extra hard worden getroffen. Hij riep op te komen met echte plannen voor het aanpassing aan klimaatverandering en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de arme landen niet onevenredig zwaar worden getroffen.
De UNFCCC’s Executive Secretary Yvo de Boer riep op om tot een overeenkomst om met een vijfjarenplan impact, kwetsbaarheden en aanpassing van het probleem echt aan te pakken.
Ik zou willen dat ik in Nairobi zat om 'live' verslag te doen.
Sterke schouders
Balkenende: 'Nederland doet het goed op milieuvlak'
Verder vindt Balkenende het heel goed dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en duurzaamheid in hun beleid opnemen. En hij wil een milieuminister in het volgende kabinet.
Een echte visie op klimaatverandering...die heb ik niet gehoord. Het wordt toch tijd dat de premier hier eens echt over gaat nadenken.
Sunday, November 5, 2006
Het publiek beslist
Australië heeft Kyoto niet ondertekend, maar komt met deze gedachte doordat een opiniepeiling liet zien dat de meeste inwoners vinden dat ze Kyoto moeten ondertekenen. Ook heeft Australië te kampen met de grootste droogte in honderd jaar.
Publieke opinie is dus heel wat waard.
Hoop gevestigd op G8?
Merkel heeft al gezegd dat ze klimaatverandering op de agenda wil zetten. Ik ben benieuwd wat het oplevert.
Nairobi in het nieuws
Meer nieuws volgt.
Een nieuw record!
The World Meteorological Organization’s (WMO) pubbliceerde het 2005 Greenhouse Gas Bulletin, waarin gesteld wordt dat het CO2 niveau werd gemeten van 379.1 parts per million (ppm), 0.53 procent hoger dan de 377.1 ppm in 2004.
Concentraties van N2O bereikten eveneens een record hoogte in 2005, 0.19 procent meer(van 318.6 parts per billion (ppb) tot 319.2 ppb), terwijl methane stabiel bleef op 1783 ppb.
Het blijft record regenen. Het knmi meldt dat het nog steeds te warm is voor de tijd van het jaar.
Gelukkig vindt Van Geel dat we gemakkelijk moeten lenen voor energiebesparing.
Friday, November 3, 2006
Bewustwording
Drie jaar geleden stond klimaatverandering nog op de zesde plaats.
Hoe zou dit in Nederland zijn?
Op drift
De grootste en meest noordelijke ijsberg is ongeveer 3 vierkante kilometer groot en 130 meter hoog. De berg bevindt zich op 260 kilometer van Nieuw-Zeeland.
Goh, hoe zou dat nou komen?
Thursday, November 2, 2006
Stijgend water, maar geen stijgende aandacht
Anderhalve meter stijging van de zeespiegel is een omslagpunt voor Nederland, zo stelt het Milieu- en Natuurplanbureau in de duurzaamheidsverkenning, volgens NRC Handelsblad. Dit advies aan de politiek is vervroegd uitgebracht, met het oog op de verkiezingen.
Het MNP noemt het „opvallend” dat „geen van de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen hierover een uitspraak doet”. Ze adviseren het kabinet een plan te maken met alle mogelijke oplossingen en consequenties daarvan.
Als we zo doorgaan, komt Nederland er echt heel anders uit te zien.Wednesday, November 1, 2006
Stupidity
De reactie van de regering Bush op het rapport van Nick Stern: 'de Verenigde Staten is goed op weg om de doelstelling van 18 procent vermindering in 2012 te halen". Business-as-usual dus, volgens milieu-organisaties.
De Opec is van mening dat de wetenschappelijke grondslag van het rapport niet deugt, en Australie wil niets doen zolang de USA, China en India niets doen.
Heb je een rapport dat de wereld schokt, worden ze nog niet wakker. Hoe stom kun je zijn?
Tuesday, October 31, 2006
Opwaartse trend uitstoot broeikasgassen
In de periode 1990-2004 liep de uitstoot met 3,3 procent terug. Deze daling was te danken aan landen uit Oost- en Centraal Europa. De overige landen zorgden voor een stijging van 11 procent. De landen uit Oost- en centraal Europa zijn overigens vanaf 2000 tot 2004 ook meer gaan uitstoten. De uitstoot van deze landen steeg met 4.1 procent.
“In landen die lid zijn van de Europese Unie, wordt het EU emissie handelsschema steeds belangrijker,” zegt UNFCCC Executive Secretary Yvo de Boer.
Zonder die handel zou pas echt duidelijk worden hoe serieus mis het is.
Natuur beter benutten
Klimaatdebat debacle
De klimaatkwis van Vincent Bijlo bracht de stemming er goed in, maar door de voortdurende muzikale tussendoortjes van Pjottr was er te weinig tijd voor echt debat. Om 22.00 uur liep de zaal (die echt vol zat!) bijna leeg.
Al met al ben ik dus niet veel wijzers geworden. Jammer, een gemiste kans.
Monday, October 30, 2006
Uitgedroogd en uitgespuugd
Andrew Simms van de New Economics Foundation: "Global warming is that many dry areas are going to get drier and wet areas are going to get wetter. They are going to be caught between the devil of drought and the deep blue seas of floods."
De westerse landen zullen wel weer rijk worden met de handel in CO2.
Vooraanstaande econoom waarschuwt
Als we niets doen, voorziet hij de volgende rampen:
100 miljoen mensen moeten andere woongebieden zoeken vanwege de stijgende zeespiegels en overstromingen;
Smeltende gletsjers zorgen voor watertekorten voor 1 op de 6 mensen op de wereld;
40 procent van de dier- en plantensoorten kunnen worden uitgeroeid;
Droogte zorgt voor honder miljoenen klimaatvluchtelingen.
De topeconoom, die bij de Wereldbank heeft gewerkt, heeft de afgelopen maand deze boodschap ook uitgedragen op een bijeenkomst van meest vervuilende landen in Mexico.
Sunday, October 29, 2006
Meer overstromingen
Dit blijkt uit een overzicht van rampen in de hele wereld dat het Center for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED) in Leuven elk jaar bijhoudt.
Verzekeraars hebben klimaatverandering inmiddels volop in de agenda staan.
Debat Mileu-coalitie
Onder leiding van presentatoren Marcel Ham en Jaap Robben stelt een panel vanuit politiek en wetenschap kritische vragen aan o.a. de kandidaat-kamerleden Diederik Samsom (PvdA), Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en Liesbeth Spies (CDA). Daarnaast is er een klimaatkwis gepresenteerd door Vincent Bijlo en live muziek van Pjottr, die als moderne hofnar muzikaal commentaar geeft bij het debat.
Aanvang 20 00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / Een debat van Milieudefensie, de Gelderse milieufederatie en Milieuprisma.
Gaan dus.
Friday, October 27, 2006
Nederland handelsland
Overigens blijkt dat België, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Spanje, Portugal en Italië hun doelstelling niet halen. Nederland krijgt van Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) een veeg uit de pan omdat bedrijven na 2008 teveel mogen uitstoten.
Het grote geld ruikt haar kans
De investeerder is vooral geïnteresseerd in de rechten van het Schone Ontwikkelingsmechanisme uit het Kyoto-verdrag. Dit mechanisme stimuleert rijke landen om geld uit te geven aan projecten, zoals biogas en windmolenparken, in arme landen. Rechten kunnen worden verhandeld met ... winst.
Wednesday, October 25, 2006
Vind je skiën leuk? Zoek dan maar een andere sport.
De eerste World Cup-wedstrijden die voor dit weekeinde op het programma stonden in het Oostenrijkse Sölden zijn afgelast. Zware regenval en te hoge temperaturen maken het onmogelijk om zaterdag en zondag te skiën, kondigden de organisatoren van de wereldbeker aan.
Volgens de weerdeskundigen regende het ook op de top van de gletsjer, op ruim 3.000 meter hoogte. Lorenzi: „Zoiets hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Het is echt zonde.”
Europese vakbond maakt statement
In een resolutie heeft de European Trade Union Confederation (ETUC), een overkoelende organisatie voor Europese vakbonden, afgekondigd dat het Kyoto Protocol met ingang van 2012 moet worden versterkt. bovendien pleit de ETUC voor een dialoog met alle sociale partners omtrent klimaatverandering. De ETUC wil bindende doelen voor de reductie van emmissies in de EU (25 procent per 2020 en 75 procent in 2050). ETUC wil niet wachten op de uitkomsten van de Kyoto-onderhandelingen.
Volgens de ETUC is het nu tijd om lange termijn doelen te stellen voor een beleid rond klimaatverandering, om investeringen in nieuwe technologiën mogelijk te maken en individueel gedrag te veranderen.
“The research we are currently carrying out confirms that tackling climate change affords significant positive job opportunities, which need to be exploited. On the other hand, we must also expect sectoral restructuring that could be painful if it is not anticipated and managed properly,” declared ETUC General Secretary John Monks.
Tuesday, October 24, 2006
Toekomstige handel
De handel in CO2 zorgt er volgens de auteurs voor dat we afhankelijk blijven van traditionele bronnen, zoals olie en kolen.
Berichten tuimelen over elkaar heen
Een weekje weggeweest. Binnen die week lijkt de toon van berichten alleen maar serieuzer te zijn geworden, en de berichten tuimelen werkelijk over elkaar heen. Ik heb nu nog geen tijd de achterstand echt in de halen, maar hier alvast wat snelle eerste berichten:
UNEP, het milieuprogramma van de VN, geeft aan dat het aantal stukken zee waar de vervuiling het leven heeft uitgeroeid, vaak dode zones genoemd, stijgt snel. Dit stelde het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).
Het WNF waarschuwt voor overconsumptie. Als de wereldbevolking doorgaat met consumeren zoals ze nu doet, zijn in 2050 twee aardbollen nodig om die consumptie bij te houden. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag vanuit de Chinese hoofdstad Peking, waar het zijn Living Planet Rapport presenteert.Klimaatveranderingen bezorgen de florerende Australische wijnindustrie veel hoofdbrekens. Door de wereldwijde opwarming worden bepaalde druivensoorten in hun voortbestaan Down Under bedreigd. Met de wijnbouw in Australië is jaarlijks omgerekend 2,9 miljard euro gemoeid.
De Tweede Kamer wil dat er snel iets wordt gedaan aan de dijken om te voorkomen dat Nederland in de toekomst
Saturday, October 14, 2006
Bewoners Shishmaref moeten vertrekken

Friday, October 13, 2006
Bergen geld
Dat kan ik zonder studie ook wel voorspellen.
Thursday, October 12, 2006
Lelystad plant eerste klimaatbosje

Watertekort voor miljoenen mensen
Afgezien van dit slechte nieuws is het natuurlijk ook nog zo dat het afsmelten steeds sneller zal gaan als de opwarming van de aarde een stijgende lijn blijft houden.
Wednesday, October 11, 2006
Groene producten
MNP recensie van de film 'An inconvenient truth'
Het Milieu- en Natuurplanbureau voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier.
Monday, October 9, 2006
Nuon NatuurCertificaat
Het Nuon NatuurCertificaat heeft het 'hier' logo gekregen van de goede doelenorganisaties in Nederland, die ook toezien op de inkoop van de bos- en energieprojecten. In het werken aan de bewustwording van klimaatverandering ondersteunt Natuurmonumenten, als de aangewezen partij op het gebied van natuurontwikkeling, dit initiatief van Nuon.
Kost 15 euro per 500 m3 uitstoot. Een gemiddeld gezin verbruikt tussen de 1500 en 2000 m3 per jaar. Meedoen dus.
Klimaatverandering en communicatie
Interessant om te lezen hoe het KNMI als onafhankelijk instituut omgaat met klimaatverandering.
Gezondheid!

Saturday, October 7, 2006
Mensen met geld
De vijftien bedrijven zullen de risico's en uitdagingen van klimaatverandering uitdrukkelijk in hun analyses gaan meenemen.
Ze vinden ook dat pensioenfondsen klimaatverandering in hun investeringen moeten meenemen.
Druk van deze kant zal wel helpen, geloof ik.
wetenschapsinstinct
Eén van de redenen waarom hij zo koppig blijft ontkennen dat er iets serieus aan de hand is, is zijn 'wetenschapsinstinct'. Het kan er bij hem niet in dat wij als mensheid, zoiets groots als de aarde, zodanig kunnen beïnvloeden dat het een echt probleem wordt.
Nu wordt het pas echt spannend, wetenschapsjournalisten die zich door hun instinct laten leiden.
Friday, October 6, 2006
Al Gore naar Nederland
Ze gaan 1 voor 1 om
Onbereikbaar
Maar wel HP/De Tijd gelezen. Groot op de cover: Het wordt warmer en natter. Hoe kan Nederland een ramp voorkomen? Een artikel van Rypke Zeilmaker, waarin klimaatsceptice volop worden gequot en waar Al Gore wordt neergezet als een klimaatgoeroe die het goed bedoeld, maar wel allerlei dingen 'beweert'. Ik kom hier zeker nog op terug.
Wednesday, October 4, 2006
Klimaatneutrale campagne PvdA
KlimaatNeutraal Groep heeft berekend dat om de hele campagne en het congres van de PvdA klimaatneutraal te maken er 4700 bomen moeten worden geplant waarmee 94 ton CO2 wordt gecompenseerd.
De eerste boom wordt donderdag om 11.00 uur geplant in het Beekbergerwoud in de gemeente Apeldoorn (Woudweg 8, Klarenbeek). In dit gebied is in 1871 het laatste oerbos van Nederland gekapt.
Waar nu nog weilanden zijn, zal een nieuw bos verrijzen, afgewisseld met bloemrijke graslanden en poelen. Dit najaar wordt de eerste 54 hectare gereed gemaakt. In de toekomst hoopt Natuurmonumenten hier een natuurgebied van ca 300 hectare te realiseren.
Klimaat wordt publiekstrekker?
Nu Nederland nog.
Under pressure
Veertien staten met Democratische senatoren die oproepen tot een onderzoek, zo meldt ENS-Newswire. Zij willen de beschuldigingen onderzoeken waarin de regering Bush wordt verweten regelmatig in te grijpen bij de publicaties van wetenschappers die in dienst zijn van de overheid.
De wetenschappers, waaronder NASA scientist James Hansen, zeggen dat hun publicaties niet openbaar gemaakt mogen worden vanwege de klimaatpolitiek van Bush.
De druk op Bush om zijn klimaatpolitiek te herzien neemt gelukkig toe.
Tuesday, October 3, 2006
Twintig meest vervuilende landen bijeen in Mexico
Een van de sprekers is Sir Nicholas Stern, voormalig chief economist van de wereldbank. Hij gaat waarschijnlijk zeggen dat rijke landen veel meer moeten doen om arme landen te helpen met de problematiek rondom klimaatverandering. Ontwikkelde landen moeten bovendien hun emmissies onmiddellijk minimaliseren.
Wereldreis

De golven reisden 13.500 kilometer voordat ze de ijsberg bereikten.Dat blijkt uit gegevens van bakens in de oceanen.
Monday, October 2, 2006
Airco's op de noordpool
De inuit hebben ook nooit eerder etensvoorraden in huis gehaald, maar ze moeten nu wel, want hun jachtgebieden zijn onbereikbaar. En voor diegenen die toch op jacht gaan, wordt het gevaarlijk. Dit jaar zijn er al twaalf inuit verdronken, doordat ze door het ijs zakten.
Wie durft er tegen de Inuit te zeggen dat klimaatverandering een mythe is?
Sunday, October 1, 2006
Dat is snel!
De wereld in 2050

Wanneer gekozen wordt voor het zogenaamde Green Growth + CCS (Carbon Capture and Storage) kan de CO2 concentratie op een aanvaardbaar niveau worden gehouden. Daarvoor is naast energiebezuiniging ook groenere brandstof nodig, en de opslag van CO2.
Friday, September 29, 2006
Californië loopt voorop in USA
Arnold Schwarzenegger tekende gisteren een Global Warming Bill, "a bold new era of environmental protection." Californië wil door deze overeenkomst (AB 32) onder andere de emissies in Californië terugbrengen naar het niveau van 1990.
Schwartzenegger hoopt dat andere staten in de USA volgen. Ik ook.
Blije soorten
De wapendrager is er blij mee. Met die warme september. De nachtvlinder vliegt normaal maar rond tot juli, maar hij wordt nu nog steeds gespot. Dat geldt voor meer dieren én planten, zegt Arnold van Vliet, coördinator van Natuurkalender.
Het is voor natuurkalender, de site die waarnemingen over de natuur bijhoudt, gemakkelijker te zien welke soorten profiteren van de klimaatverandering dan te concluderen welke soorten eraan onderdoor gaan. 'De achteruitgang van koudeminnende soorten kan ook te maken hebben met de vele andere bedreigingen waar planten en dieren mee te maken hebben, naast het veranderende klimaat.'
Misschien een 'Opsporing Verzocht' ontwikkelen voor bedreigde soorten?
Thursday, September 28, 2006
Kleinzielig
Albedo is de maat voor het terugkaatsingsvermogen van licht. Het albedo ligt altijd tussen 0 en 1. Bedraagt het 0, dan wordt helemaal niets teruggekaatst. Bedraagt het albedo 1, dan wordt al het licht teruggekaatst. Albedo is een belangrijk onderwerp in de klimatologische wetenschap en dus ook voor het begrijpen van de opwarming van de aarde. Het is bijvoorbeeld een belangrijk gegeven bij de terugkaatsing van het licht aan de polen.Maar voor de zoveelste keer wordt duidelijk dat het bestaan van de aarde niet afhangt van de ratio van mensen, maar van de emoties die hen leiden.
Wednesday, September 27, 2006
Warme september
Ik geniet wel van het heerlijke weer, maar een bittere smaak heeft het wel als je aan het bericht van NASA over de opwarming van de aarde denkt.
Sigarettenindustrie en klimaatsceptici
Hij laat in deze video zien wat de link is tussen de sponsors van klimaatsceptici en sigarettenindustrie. Ik ben benieuwd wanneer de eerste film over dit onderwerp uit gaat komen.
Tuesday, September 26, 2006
Gemist
Opwarming aarde: gaan we een miljoen jaar terug?

Uit het bericht:
Monday, September 25, 2006
Britse vooraanstaande wetenschappers: Exxon moet stoppen met het sponsoren van klimaatsceptici
Royal Society tells Exxon: Stop Funding Climate Change Denial
Britain's leading scientists have challenged the US oil company ExxonMobil to stop funding groups that attempt to undermine the scientific consensus on climate change.
In an unprecedented step, the Royal Society, Britain's premier scientific academy, has written to the oil giant to demand that the company withdraws support for dozens of groups that have "misrepresented the science of climate change by outright denial of the evidence".
The scientists also strongly criticise the company's public statements on global warming, which they describe as "inaccurate and misleading".
In a letter earlier this month to Esso, the UK arm of ExxonMobil, the Royal Society cites its own survey which found that ExxonMobil last year distributed $2.9m to 39 groups that the society says misrepresent the science of climate change.
These include the International Policy Network, a thinktank with its HQ in London, and the George C Marshall Institute, which is based in Washington DC. In 2004, the institute jointly published a report with the UK group the Scientific Alliance which claimed that global temperature rises were not related to rising carbon dioxide levels in the atmosphere.
"There is not a robust scientific basis for drawing definitive and objective conclusions about the effect of human influence on future climate," it said.
In the letter, Bob Ward of the Royal Society writes: "At our meeting in July ... you indicated that ExxonMobil would not be providing any further funding to these organisations. I would be grateful if you could let me know when ExxonMobil plans to carry out this pledge."
The letter, a copy of which has been obtained by the Guardian, adds: "I would be grateful if you could let me know which organisations in the UK and other European countries have been receiving funding so that I can work out which of these have been similarly providing inaccurate and misleading information to the public."
This is the first time the society has written to a company to challenge its activities. The move reflects mounting concern about the activities of lobby groups that try to undermine the overwhelming scientific evidence that emissions are linked to climate change.
The groups, such as the US Competitive Enterprise Institute (CEI), whose senior figures have described global warming as a myth, are expected to launch a renewed campaign ahead of a major new climate change report. The CEI responded to the recent release of Al Gore's climate change film, An Inconvenient Truth, with adverts that welcomed increased carbon dioxide pollution.
The latest report from the UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), due to be published in February, is expected to say that climate change could drive the Earth's temperatures higher than previously predicted.
Mr Ward said: "It is now more crucial than ever that we have a debate which is properly informed by the science. For people to be still producing information that misleads people about climate change is unhelpful. The next IPCC report should give people the final push that they need to take action and we can't have people trying to undermine it."
The Royal Society letter also takes issue with ExxonMobil's own presentation of climate science. It strongly criticises the company's "corporate citizenship reports", which claim that "gaps in the scientific basis" make it very difficult to blame climate change on human activity. The letter says: "These statements are not consistent with the scientific literature. It is very difficult to reconcile the misrepresentations of climate change science in these documents with ExxonMobil's claim to be an industry leader."
Environmentalists regard ExxonMobil as one of the least progressive oil companies because, unlike competitors such as BP and Shell, it has not invested heavily in alternative energy sources.
ExxonMobil said: "We can confirm that recently we received a letter from the Royal Society on the topic of climate change. Amongst other topics our Tomorrow's Energy and Corporate Citizenship reports explain our views openly and honestly on climate change. We would refute any suggestion that our reports are inaccurate or misleading." A spokesman added that ExxonMobil stopped funding the Competitive Enterprise Institute this year.
Recent research has made scientists more confident that recent warming is man-made, a finding endorsed by scientific academies across the world, including in the US, China and Brazil.
The Royal Society's move emerged as Chris Rapley, director of the British Antarctic Survey, warned that the polar ice caps were breaking up at a faster rate than glaciologists thought possible, with profound consequences for global sea levels. Professor Rapley said the change was almost certainly down to global warming. "It's like opening a window and seeing what's going on and the message is that it's worse than we thought," he said.
In de gaten houden, dus.
Polderen dus
'We moeten niet verstrikt raken in procedures, daarvoor is klimaatverandering te ernstig.' Dit zei staatssecretaris Van Geel (milieu) op de klimaatbijeenkomst in Zwitserland. Van Geel pleit voor een Hollands poldermodel om de grote internationale belangentegenstellingen te overbruggen.
Kenmerkend voor het poldermodel is immers dat je het oneens bent over allerlei uitgangspunten, maar dat je elkaar wel weet te vinden op practische oplossingen. Alleen op die manier kunnen we droge voeten houden. In de17e eeuw gebeurde dat in Nederland door samen dijken te bouwen, nu door samen de uitstoot van broeikasgassen te beperken, aldus de staatssecretaris.In Zwitserland kwamen de afgelopen twee dagen 40 landen bijeen om de VN-klimaatconferentie in november in Nairobi voor te bereiden. Op de agenda stonden: het klimaatbeleid na 2012 , technologieoverdracht en de specifieke positie van ontwikkelingslanden. De klimaatbijeenkomst werd voorgezeten door de Zwitserse president Moritz Leuenberger en de Keniaanse minister van milieu Kivutha Kibwana.
Op de klimaatbijeenkomst was veel aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en de kwetsbare positie van ontwikkelingslanden. Zo lopen er alleen al in Indonesië ruim 150 miljoen kustbewoners gevaar als gevolg van een dreigende zeespiegelstijging. En in Afrika zijn nu al de effecten van overstromingen en droogte desastreus.Juist ontwikkelingslanden zijn extra kwetsbaar. Zij hebben niet de middelen om zich snel aan te passen aan bijvoorbeeld zeespiegelstijging, overstromingen en droogte. Daarom zijn er vorig jaar op de klimaatconferentie in Montreal afspraken gemaakt over een fonds voor de armste landen om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Volgens Van Geel moet dit fonds nu snel operationeel worden.
Volgens Van Geel is snelle actie nodig, want het klimaat verandert sneller en ernstiger dan verwacht. Van Geel: 'Klimaatverandering gaat niet geleidelijk. Het wordt steeds duidelijker dat abrupte, snelle wijzigingen mogelijk zijn. Vooral het smelten van poolijs en het ontdooien van toendra's zijn bedreigingen.' Kijk voor meer op http://www.vrom.nl/klimaatverandering.
Over de rooie
Dit was zijn verwijt aan Wallace:
"You set this meeting up because you were going to get a lot of criticism from your viewers because [News Corp. Chairman] Rupert Murdoch's supporting my work on climate change," Clinton said. "You said you'd spend half the time talking about what we did out there to raise $7-billion-plus in three days from 215 different commitments. And you don't care."(bron: Fox News)
Er is natuurlijk alle belang bij om terrorisme op de agenda te houden, en klimaatverandering er niet op te krijgen.
Saturday, September 23, 2006
Inconvenient truth
Friday, September 22, 2006
Ook eens goed nieuws
Ander goed nieuws:
Miljardair Richard Branson doneert 3 miljard om een nieuwe brandstof te ontwikkelen in de strijd tegen het broeikaseffect.
De Rabobank gaat investeren in duurzame energieprojecten om de CO2-uitstoot te compenseren die wordt veroorzaakt door de aankopen van creditcardhouders. De bank verwacht daar jaarlijks 1 tot 2 miljoen euro aan kwijt te zijn, verklaarde een woordvoerster donderdag.Of iemand nu uit eten gaat, benzine tankt of een broek koopt, elke aankoop levert een bijdrage aan de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2, stelt Rabobank. Ongeveer 400.000 creditcardhouders die lid zijn van de bank krijgen daarom in het voorjaar van 2007 een zogenoemde klimaatkaart. Als zij daarmee iets hebben gekocht, berekent Rabobank hoeveel CO2-uitstoot dit heeft veroorzaakt.Op basis daarvan investeert het bedrijf geld in duurzame energieprojecten in vooral ontwikkelingslanden. Deze dragen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot in deze landen omdat ze ervoor zorgen dat energie op een schone manier wordt opgewekt voor lokale gemeenschappen. Rabobank noemde als voorbeeld een biogasproject in de Mekongdelta in Vietnam.De klimaatkaart is onderdeel van een samenwerking tussen Rabobank en het Wereld Natuur Fonds (WNF).
En zo ben ik er de afgelopen dagen wel meer tegengekomen. We moeten de strijd zelf maar aangaan!
Thursday, September 21, 2006
Ondertussen in Amerika...
Nog afgezien van de uitkomst zal het item veel nieuws genereren, en dus ook veel publiciteit. En dat heeft het klimaat nodig.
Wednesday, September 20, 2006
Miljoenennota: klimaatverandering vergeten?
De komende 20 jaar is in totaal 800 miljoen beschikbaar. Het fonds kwam er als vergoeding voor de (omstreden) boringen naar gas door de NAM. In het totaalbedrag is ruim 120 miljoen begrepen als compensatie voor de kokkelvissers die hun broodwinning in het Waddengebied kwijt zijn geraakt.Voor de ontwikkeling en versterking van wijken in de grote steden stelt VROM volgend jaar 434 miljoen euro beschikbaar. Minister Dekker zal een aantal van haar topambtenaren toevoegen aan speciale teams die dwars door alle verbanden en overlegstructuren heen innovatieve oplossingen moeten zien te vinden voor de probleemwijken.Staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) noemt 2007 voor de verbetering van de luchtkwaliteit „een cruciaal jaar”.
Bovenop het bedrag van 900 miljoen stelt hij nog eens 150 miljoen beschikbaar voor allerlei maatregelen door provincies en gemeenten. Met die bijdrage van een miljard moet de luchtkwaliteit verbeteren conform de Europese normen, maar moeten ook allerlei bouwprojecten, waar nu teveel vervuiling zou worden gemeten, weer mogelijk worden gemaakt.Minister Dekker gaat ook volgend jaar door met vermindering van het aantal regels. De doelstelling is om eind 2007 het aantal regels te hebben teruggebracht van 400 naar 200.(bron: nrc.nl).
Natuur en Milieu diende een alternatieve groene miljoenennota in. Kosten: 4 miljard, vergelijkbaar met een brug over het IJmeer en de Zuiderzee.Dit staat onder andere in de groene miljoenennota.Minister Zalm wil de staatsschuld aflossen om toekomstige generaties daar niet mee op te zadelen. Maar, zo stelt Natuur en Milieu, zolang het kabinet doorgaat met groen, ruimte en schone lucht op te offeren, zadelen we ons nageslacht op met een nieuwe nationale schuld, de milieuschuld. De Rijk: ‘Onvoldoende investeren in natuur en milieu betekent dat onze kinderen en kleinkinderen in een slechtere leefomgeving zullen leven. Bovendien zullen zij moeten betalen voor de effecten van klimaatverandering en andere milieuproblemen die wij en onze ouders hebben veroorzaakt.’
Voor het wegwerken van de Nederlandse milieuschuld is volgens Natuur en Milieu vooral geld nodig om de energievoorziening om te vormen naar een schone energievoorziening die bijdraagt aan oplossing van het klimaatprobleem. De 2 miljard die Natuur en Milieu daarvoor reserveert, komen overeen met het bedrag dat een adviescommissie onder leiding van Shell-topman Rein Willems daar onlangs voor nodig achtte.
En ondertussen heeft Balkenende zijn gloeilampen in het Torentje vervangen door spaarlampen. Een actie van Greenpeace om 1 miljoen spaarlampen in Nederland geplaatst te krijgen. Toch eens tellen hoeveel ik er thuis heb.
Tuesday, September 19, 2006
Aanrader
Indringend en alarmerend.
Kwaad
Vandaag is het prinsjesdag in Nederland. De begroting voor 2007 wordt gepresenteerd. De hoofdpunten zijn natuurlijk allang bekend. Het gaat goed met de economie, iedereen gaat erop vooruit, de bedrijven mogen minder winst maken. Alle aandacht is wederom gericht op de korte termijn. En daar maak ik me kwaad over.
Vandaar dat ik besloten heb me in het legioen bloggers te storten. Ik maak me grote zorgen om de wereld waar we in leven, en vind dat ik niet langer aan de zijlijn kan staan. Het sombere beeld dat wetenschappers schetsen, wordt maar niet door de mainstream journalisten opgepikt. Om over de politiek maar te zwijgen.
Ik wil op deze blog nieuws verzamelen over klimaatverandering, groot en klein nieuws, van ver en dichtbij. Ik hoop hiermee te bereiken dat anderen zich ook realiseren dat we de zaken nu moeten aanpakken.
De eerste stap is gezet.